TYPOLOGIES

CIRCUITE EXOTICE AFRICA

+ 2
DIFFICULTY

13 zile

MIN. AGE

1 Persoana

1880 Euro

Deluxe Egipt si Croazieră pe Nil

Alexandria – Cairo – Gizah – Sakkara – Memphis – Aswan – Abu Simbel – Kom Ombo – Edfu – Luxor – Karnak – Hurghada

 

O călătorie în timp, diversă şi unică prin locurile pe care numai puţini le ştiu sau şi le imaginează când se gândesc la această destinaţie, care a fascinat şi va fascina şi în viitor. Încă din sec. al V-lea î.e.n., Herodot scria despre Egipt că “nicăieri în lume nu vom găsi la un loc atâtea lucruri minunate şi de o grandoare care te lasă fără cuvinte” şi lucrurile nu prea s-au schimbat de atunci. Nu numai monumentele faraonice sunt atracţiile acestui circuit dar şi moştenirea lăsată de greci, romani, creştini timpurii, alături de tezaurul de artă şi arhitectură acumulate în secolele de stăpânire islamică şi nu în ultimul rând, mirajul deşertului cu oazele sale de verdeaţă şi civilizaţie. Programul deluxe în Egipt pe care vi-l propunem este o performanță în domeniul turismului cultural, care reușește să cuprindă obiective din epoci diferite ale unei istorii de peste cinci mii de ani: arhitectură faraonică, colecții de artă veche, vestigii din epocile greacă și romană, monumente creștine, moschei, palate musulmane și edificiile „belle epoque" din Cairo și Alexandria. Ce s-a întâmplat în zorii omenirii și cum au apărut mari înfăptuiri de-a lungul mileniilor pe malurile Nilului? Aceasta este întrebarea care i-a determinat pe mulți să-și consacre întreaga viață studiului egiptologiei, cel mai complex domeniu al istoriei vechi. Nisipul le-a păstrat mii de ani, iar savanții le-au redat înțelesurile uitate: piramide și temple funerare grandioase, fresce cu simboluri religioase, basoreliefuri evocatoare cu aspecte cotidiene, motive ornamentale în piatră, obeliscuri de granit, statui stilizate cu chipuri de zei și faraoni, hieroglife și siluete cioplite pe ziduri, morminte, însemne ale puterii, bijuterii, sarcofage și mumii. Arta egipteană e forma sublimă a aspirației permanente a oamenilor la nemurire, iar noi vă invităm să o descoperiţi într-un program deluxe, unic pe piața turistică din România.

Perioada:  15.10 – 27.10.2020

TARIF:  1880 EURO / loc în cameră dublă; Supliment single: 600 EURO

(tarif valabil pt. un grup minim de 20 turiști; pentru un număr mai mic de turiști, tariful se va recalcula)

 

HARTA

PROGRAM

Ziua 1 / 15.10.2020: Bucureşti – Istanbul – Alexandria

Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 08:00 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1044 (10:05 / 11:30). Plecare spre Alexandria cu compania Turkish Airlines, zbor TK 688 (12:35 / 13:50). Întâlnire cu ghidul local care ne va însoți în timpul transferului către hotel. Cină și cazare în Alexandria la Hotel Sheraton Montazah 5* (sau similar 5*).

Ziua 2 / 16.10.2020: Alexandria – Cairo

Mic dejun. În prima parte a zilei vom explora “capitala ştiinţifică a antichităţii”, așa cum este considerată Alexandria, frumosul oraş situat pe țărmul Mării Mediterane. Portul glorios al suveranilor Ptolemei a fost darul lui Alexandru cel Mare, cel care a venit în Egipt ca eliberator în anul 332 î. Hr. și care s-a lăsat condus de semne mistice spre locul confirmării originii sale divine, de către preoții egipteni. Semnele măreției apuse ale acestui oraș sunt încă prezente, chiar dacă nu sunt atât de evidente, dar le veţi descifra plasând în context simbolurile dispărute ale antichității: istoriile Farului și Bibliotecii, amintirea Cleopatrei, a templelor romane, înțelepciunea filozofilor și teologilor care au trudit în acest sanctuar al cunoașterii. Alexandria de astăzi este un spectacol al decadenței în notă romantică, cu o faleză impresionantă, lungă de 20 km și o bogăție remarcabilă de edificii neoclasice, neobaroce sau Art Nouveau, sufocate de patina unui secol al dezmoștenirii. Vom face un tur panoramic care va include Fortul Qaitbey, construit cu piatra Farului dispărut, Palatul și Grădinile Montazah, Columna lui Pompei, Teatrul Roman, Catacombele din Kom as-Suqqafa și veți vizita Biblioteca cea nouă (exceptând muzeele). Ne vom deplasa apoi spre Cairo, inima lumii arabe din Orientul Mijlociu, unul dintre cele mai mari oraşe ale Africii cu aproape 20 de milioane de locuitori şi totodată sediul Ligii Arabe, recunoscut ca nod comercial important al Orientului Apropiat încă din timpuri străvechi. Cină și cazare în Cairo la Hotel Le Merydien Pyramids 5* (sau similar 5*).

Ziua 3 / 17.10.2020: Cairo – Gizah – Sakkara – Memphis – Cairo

Mic dejun. Zi dedicată descoperirii piramidelor de la Gizah. Cu o vechime de peste 4.500 de ani, Complexul Funerar Gizah are drept simbol suprem trei structuri colosale, mormintele de formă piramidală ale faraonilor Regatului Vechi: Keops, Kefren și Mykerinos. Alături de legendarul Sfinx, piramidele sunt cele mai uimitoare creații ale unei spiritualități complexe și enigmatice, cel mai cunoscut reper cultural al omenirii, care i-a fascinat pe erudiți de-a lungul vremii. De altfel, Marea Piramidă a lui Keops este singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice care a rezistat timpului, pe care vom putea să o vizităm și în interior (taxa de intrare nu este inclusă). Ne vom deplasa apoi spre Necropola Sakkara, unde vom contempla prima piramidă construită vreodată pe Pământ, denumită Piramida în Trepte a faraonului Djoser, din sec. al XXVII-lea î.Hr.. Al treilea complex arheologic din programul zilei va fi Memphis, un muzeu în aer liber, care etalează câteva statui de granit și alabastru, de mari dimensiuni, pe locul primei capitale a Egiptului Faraonic. În încheierea zilei vom vizita un atelier de papirusuri, unde sunt expuse reproduceri ale unor lucrări străvechi, cu tematică mitologică și istorică, dar și un laborator de parfumuri tradiționale. Cină și cazare în Cairo la Hotel Le Merydien Pyramids 5* (sau similar 5*).

Ziua 4 / 18.10.2020: Cairo

Mic dejun. Programul zilei va cuprinde cele mai reprezentative repere culturale ale capitalei tărâmurilor faraonice și va începe cu o dimensiune culturală definitorie pentru Cairo, respectiv complexul istoric de biserici creștine copte. Aici vom vizita Biserica Suspendată, una dintre cele mai vechi lăcaşuri creştine ale oraşului, Biserica Sf. Gheorghe, precum şi Bisercia Abu Sergah unde şi-a găsit adăpost Sf. Familie. Vom vizita apoi partea islamică a orașului, reprezentată prin Citadela lui Saladin, Moscheea de Alabastru și Bazarul Khan el Khalili - echivalentul peșterii lui Ali Baba, unde vom avea și timp liber pentru cumpărături. După-amiază timp liber pentru activități individuale și cumpărături. Seara, croazieră “by night”, pe un segment al Nilului, la sud de Insula Gezira, cu cină tip bufet şi spectacol de dansuri orientale, prilej de a descoperi orașul cu clădirile sale moderne, impozante, evidențiate de lumini și firme de neon. Cazare în Cairo la Hotel Le Merydien Pyramids 5* (sau similar 5*).

Ziua 5 / 19.10.2020: Cairo – Aswan

Mic dejun. În această zi vom vizita Noul Muzeu de Egiptologie care adăpostește cea mai bogată colecție de artă antică egipteană, unde vom face cunoştinţă cu istoria milenară a acestor locuri admirând multitudinea de artefacte şi capodopere ale diferitelor perioade şi dinastii. Printre statui şi vasta colecţie de obiecte găzduite de sălile muzeului, vom vedea comoara din mormântul lui Tutankhamon, cu masca sa mortuară confecţionată din aur masiv. Turul ghidat va cuprinde mai multe galerii cu sarcofage și coloși din epocile Regatului de Mijloc și Regatului Nou (Amenhotep al III-lea, Ramses al II-lea) şi sala Tell al Amarna, dedicată faraonului monoteist Akenaton, după care vom avea liber pentru a explora, pe cont propriu, alte galerii importante ale muzeului, precum Sala Mumiilor (care presupune bilet suplimentar). Transfer la aeroport pentru zborul companiei Egiptair, MS 086 (18:15 / 19:35) spre Aswan, cel mai sudic oraș egiptean situat în cea mai încântătoare parte a Nilului, unde deșertul se oprește chiar în malul fluviului, oraș care se bucură de o atmosferă relaxantă și de vecinătatea multor atracții diverse, care îi conferă un exotism aparte. Cină şi cazare în Aswan la Hotel Movenpick 5* (sau similar 5*).

Ziua 6 / 20.10.2020: Aswan – Abu Simbel

Mic dejun. Plecare spre Abu Simbel, unde vom avea prilejul de a vizita templul copleșitor cunoscut și sub denumirea de „Nubian Monuments, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acesta a fost construit în sec. al XIII-lea î.Hr. de către faraonul Ramses al II-lea, pentru a celebra succesul obţinut în bătălia de la Kadesh, împotriva poporului hitit. Pentru multă vreme celebrul templu a fost ascuns de nisipul auriu al deşertului, până în anul 1813 când exploratorul elveţian Jean Louis Burkhart l-a redescoperit. Remarcabilele statui din piatră care îi reprezintă pe Ramses şi pe soţia sa, Nefertari au devenit emblema iconică a templului. Templul este unic și datorită faptului că soarele pătrunde în camera sacră luminând perfect chipul faraonului doar două zile pe an, de ziua regelui pe 21 februarie şi în ziua încoronării sale, pe 22 octombrie. Opțional, seara vom putea asista la un spectacol de sunet și lumini care se va desfășura în Templul Abu Simbel. Cină şi cazare în localitatea Abu Simbel la Hotel Seti 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 21.10.2020: Abu Simbel – Aswan

Ziua 8 / 22.10.2020: Aswan – Kom Ombo – Edfu

Mic dejun. Pe traseul până la Luxor vom petrece cea mai mare parte din timp la bordul vasului de unde vom putea admira şi surprinde în fotografii combinaţia dintre peisajul selenar al deşertului şi siluetele impozante ale misterioaselor temple faraonice. Timp de două zile, se vor succede de-a lungul Nilului, imaginile bucolice ale unui univers mitic cu oameni angrenați în ritmul lor sacru, atemporal. Vom vizita două temple din perioada dinastiei ptolemeilor. Primul templu pe care-l vom vizita seara, este denumit astăzi Kom Ombo și a reprezentat în antichitate un centru religios închinat binomului Sobek – Haroeris, un zeu crocodil și altul șoim, care simbolizau dimensiunile complementare, telurică și celestă, contopite în unitatea sacră a Lumii. Dejun, cină şi cazare pe vasul M/S Concerto 5* (sau similar 5*).

Ziua 9 / 23.10.2020: Edfu – Luxor

Mic dejun. Dimineața vom vizita al doilea templu, Edfu, care este cel mai bine conservat templu antic din Egipt, dedicat zeului Horus, cel care l-a redat veșniciei pe tatăl său Osiris și care simboliza triumful perpetuu al dinastiei faraonice. Vasul va naviga până în zona oraşului Luxor, cea mai mare concentrare de monumente și vestigii antice, care evocă în mod exemplar complexitatea credințelor și simbolurilor religioase ale vechilor egipteni. Numele vechi al așezării era Teba, capitala faraonilor Regatului Nou, o epocă care s-a întins timp de cinci secole şi care a cuprins cele mai glorioase trei dinastii din istorie, între anii 1550 și 1069 î.Hr.. Templele monumentale Luxor și Karnak erau renumite în toată lumea antică și atrăgeau vizitatori încă din perioadele greacă și romană. Vom vizita, la ora asfințitului, Templul Luxor, unde coloanele lui Amenhotep al III-lea, coloșii lui Ramses al II-lea, basoreliefurile lui Alexandru cel Mare și sfincșii de pe aleea sacră compun un tablou magnific, potențat de lumina reflectoarelor. Dejun, cină şi cazare pe vasul M/S Concerto 5* (sau similar 5*).

Ziua 10 / 24.10.2020: Luxor – Karnak – Hurghada

Mic dejun. Debarcare de pe vasul de croazieră, după care vom vizita Valea Regilor, necropola dintre munți, unde vom vedea morminte elaborate, săpate în piatră și decorate cu scene din mituri care descriu drumul faraonului spre nemurire. Trei astfel de morminte pe care le vom putea vizita, au fresce perfect conservate, iar cel mai faimos și singurul descoperit intact, este cel al lui Tutankhamon (intrare opțională). Pe același mal vestic al Nilului (malul celor adormiţi), vom mai admira alte situri importante, precum Templul Funerar al Reginei Hatshepsut, Valea Reginelor și Coloșii lui Memnon. Pe malul opus, cel de est, ne vom îndrepta spre Templul Karnak care reprezintă cea mai grandioasă lucrare în piatră închinată zeilor, lăsată moștenire de vreo civilizație a lumii. Vom vizita Karnak-ul care a rămas sinteza practicilor religioase a două milenii, o culme a transfigurării artistice a miturilor ancestrale egiptene. Complexul întins pe o suprafață de 40 ha, a fost domeniul închis al sacerdoților care îndeplineau ritualurile de venerare a Triadei Tebane. Aici era casa lui Amon Ra, zeitatea supremă a Egiptului de Sus, devenit în timp zeu universal în bazinul Mediteranei Orientale. Cei mai puternici faraoni au contribuit la desăvârșirea monumentelor, între care se remarcă Hipostilul - marea sală cu 134 de coloane gigantice, acoperite cu basoreliefuri ce redau suma tuturor elementelor care compun Universul guvernat de zeul solar Amon Ra. După această ultimă lecție de egiptologie, ne vom îndrepta spre Hurgada unde vom ajunge seara, înainte de cină. Cazare în regim All Inclusive la Hotel Hilton Resort 5* (sau similar 5*).

Ziua 11 / 25.10.2020: Hurghada

Mic dejun. Zi relaxantă la mare, cu toate mijloacele de agrement obișnuite pe un litoral. Marea Roșie este vestită pentru recifurile de corali, specifice climatului subtropical, unde trăiesc pești cu forme și culori diverse. O apă plăcută, cu o temperatură constantă de 25 de grade, cu o claritate deosebită, în diferite nuanțe de turcoaz, ne invită la partide de înot și snorkeling. Pentru a observa cei mai mulți pești în mediul lor natural, se pot face ieșiri în larg pentru scuba diving sau croaziere în zona recifurilor, la bordul vaselor cu hublouri subacvatice, care facilitează contactul cu fauna marină. De asemenea, se vor organiza acțiuni opționale, de tipul „jeep safari”, pentru a descoperi particularitățile reliefului și ale vieții beduinilor din deșert. Cazare în regim All Inclusive la Hotel Hilton Resort 5* (sau similar 5*).

Ziua 12 / 26.10.2020: Hurghada

Mic dejun. Timp liber pentru plajă și alte activități individuale. Până la ora transferului la aeroportul din Hurghada pentru zborul de întoarcere în ţară, vom beneficia de cazare în regim All Inclusive la Hotel Hilton Resort 5* (sau similar 5*).

Ziua 13 / 27.10.2020: Hurghada – Istanbul – Bucureşti

Transfer la aeroportul din Hurghada pentru plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 703 (03:50 / 08:00), de unde se va zbura spre Bucureşti cu zbor TK 1045 (19:25 / 19:50).


  FORMULAR DE COMANDA

  Nume si prenume:*

  Email:*

  Telefon:*

  Denumire Circuit:*

  Mesaj: