DIFFICULTY

10 zile

MIN. AGE

1 Persoana

1140 Euro

Egipt si Croazieră de Paște pe Nil

Cairo – Gizah – Sakkara – Memphis – Alexandria – Aswan – Abu Simbel – Kom Ombo – Edfu – Luxor – Karnak – Hurghada

 

O călătorie în timp, diversă şi unică prin locurile pe care numai puţini le ştiu sau şi le imaginează când se gândesc la această destinaţie, care a fascinat şi va fascina şi în viitor. Încă din sec. al V-lea î.e.n., Herodot scria despre Egipt că “nicăieri în lume nu vom găsi la un loc atâtea lucruri minunate şi de o grandoare care te lasă fără cuvinte” şi lucrurile nu prea s-au schimbat de atunci. Nu numai monumentele faraonice sunt atracţiile acestui circuit dar şi moştenirea lăsată de greci, romani, creştini timpurii, alături de tezaurul de artă şi arhitectură acumulate în secolele de stăpânire islamică şi nu în ultimul rând, mirajul deşertului cu oazele sale de verdeaţă şi civilizaţie. Circuitul în Egipt pe care vi-l propunem este o performanţă în domeniul turismului cultural, care reuşeşte să cuprindă obiective din epoci diferite ale unei istorii de peste cinci mii de ani: arhitectura faraonică, colecţii de artă veche, vestigii din epocile greacă şi romană, monumente creştine, moschei, palate musulmane şi edificiile „belle epoque" din Cairo şi Alexandria. Ce s-a întâmplat în zorii omenirii şi cum au apărut mari înfăptuiri de-a lungul mileniilor pe malurile Nilului? Aceasta este întrebarea care i-a determinat pe mulţi să-şi consacre întreaga viaţă studiului egiptologiei, cel mai complex domeniu al istoriei vechi. Nisipul le-a păstrat mii de ani, iar savanţii le-au redat înţelesurile uitate: piramide şi temple funerare grandioase, fresce cu simboluri religioase, basoreliefuri evocatoare cu aspecte cotidiene, motive ornamentale în piatră, obeliscuri de granit, statui stilizate cu chipuri de zei şi faraoni, hieroglife şi siluete cioplite pe ziduri, morminte, însemne ale puterii, bijuterii, sarcofage şi mumii. Arta egipteană e forma sublimă a aspiraţiei permanente a oamenilor la nemurire, iar noi vă invităm să o descoperiţi.

Perioada:  13.04 – 22.04.2020

TARIF:  1140 EURO / loc în cameră dublă; Supliment single: 295 EURO

(tarif valabil pt. un grup minim de 25 turişti; pt. 20-24 turişti, tariful se va majora cu 100 euro/pers)

HARTA

PROGRAM

Ziua 1 / 13.04.2020: Bucureşti – Istanbul

Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 19:30 (în fata ghişeului de îmbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1046 (21:35 / 23:00).

Ziua 2 / 14.04.2020: Cairo

Vom pleca spre Cairo cu zborul TK 692 (00:30 / 01:55). Sosire la Cairo la ora 01:55. Bine aţi venit pe tărâmurile uneia dintre cele mai vechi civilizații din istoria omenirii, civilizaţia egipteană! Oraşul Cairo este unul dintre cele mai mari oraşe ale Africii şi totodată sediul Ligii Arabe, fiind recunoscut ca important nod comercial al Orientului Apropiat încă din timpuri străvechi. Întâlnire cu ghidul local şi transfer pentru cazare la Hotel Barcelo Pyramids 4* (sau similar 4*). Mic dejun. Zi dedicată capitalei tărâmurilor faraonice, Cairo, cel mai mare oraş al Africii, cu aproape 20 de milioane de locuitori. Programul va cuprinde cele mai reprezentative repere culturale ale acestei metropole, considerate inima lumii arabe din Orientul Mijlociu. Vom vizita Muzeul de Egiptologie, aflat în celebra piaţa Tahrir, care adăposteşte cea mai bogată colecţie de artă antică egipteană, unde vom face cunoştinţă cu istoria milenară a acestor locuri admirând multitudinea de artefacte şi capodopere ale diferitelor perioade şi dinastii. Printre statui şi vasta colecţie de obiecte găzduite de sălile muzeului, vom vedea comoara din mormântul lui Tutankhamon cu masca sa mortuară confecţionată din aur masiv. Turul ghidat va cuprinde mai multe galerii cu sarcofage şi coloşi din epocile Regatului de Mijloc şi Regatului Nou (Amenhotep al III-lea, Ramses al II-lea) şi sala Tell al Amarna, dedicată faraonului monoteist Akenaton, după care vom avea liber pentru a explora, pe cont propriu, alte galerii importante ale muzeului, precum Sala Mumiilor (care presupune bilet separat). Vom vedea apoi o altă dimensiune culturală definitorie pentru Cairo, complexul istoric de biserici creştine copte, dintre care vom vizita Biserica Suspendată, una dintre cele mai vechi lăcaşuri creştine ale oraşului, Biserica Sf. Gheorghe, precum şi Bisercia Abu Sergah unde şi-a găsit adăpost Sf. Familie. Ne vom îndrepta în continuare în partea islamică a oraşului, reprezentată prin Citadela lui Saladin, Moscheea de Alabastru şi Bazarul Khan el Khalili – echivalentul peşterii lui Ali Baba, unde vom avea timp liber pentru cumpărături. Seara, vă propunem opţional, o croazieră “by night”, pe un segment al Nilului, la sud de Insula Gezira, cu cină tip bufet şi spectacol de dansuri orientale, prilej de a descoperi orașul cu clădirile sale moderne, impozante, evidențiate de lumini și firme de neon. Cazare la Hotel Barcelo Pyramids 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 15.04.2020: Cairo – Alexandria – Cairo

Mic dejun. Timp liber pentru activităţi individuale sau excursie opţională de o zi la Alexandria, “capitala ştiinţifică a antichităţii”, oraş situat pe ţărmul Mării Mediterane. Portul glorios al suveranilor Ptolemei a fost darul lui Alexandru cel Mare, cel care a venit în Egipt că eliberator în anul 332 î.Hr. şi care s-a lăsat condus de semne mistice spre locul confirmării originii sale divine, de către preoţii egipteni. Semnele măreţiei apuse ale acestui oraş sunt încă prezente, dar nu atât de evidente, dar le veţi descifra plasând în context simbolurile dispărute ale antichităţii: istoriile Farului şi Bibliotecii, amintirea Cleopatrei, a templelor romane, înţelepciunea filozofilor şi teologilor care au trudit în acest sanctuar al cunoaşterii. Alexandria de astăzi este un spectacol al decadenței în notă romantică, cu o faleză impresionantă, lungă de 20 km şi o bogăţie remarcabilă de edificii neoclasice, neobaroce sau Art Nouveau, sufocate de patina unui secol al dezmoştenirii. Veţi vedea Fortul Qaitbey (exterior), construit cu piatra Farului dispărut, Palatul şi Grădinile Montazah, Columna lui Pompei, Teatrul Roman, Catacombele din Kom as-Suqqafa şi Biblioteca cea nouă (interior, exceptând muzeele). Seara, întoarcere la Cairo şi cazare la Hotel Barcelo Pyramids 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 16.04.2020: Cairo – Gizah – Sakkara – Memphis – Cairo – Aswan (tren)

Mic dejun. Zi dedicată descoperirii piramidelor de la Gizah. Cu o vechime de peste 4.500 de ani, Complexul Funerar Gizah are drept simbol suprem trei structuri colosale, mormintele de formă piramidală ale faraonilor Regatului Vechi: Keops, Kefren și Mykerinos. Alături de legendarul Sfinx, piramidele sunt cele mai uimitoare creații ale unei spiritualități complexe și enigmatice, cel mai cunoscut reper cultural al omenirii, care i-a fascinat pe erudiți de-a lungul vremii. De altfel, Marea Piramidă a lui Keops este singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice care a rezistat timpului, pe care vom putea să o vizităm și în interior (taxa de intrare nu este inclusă). Ne vom deplasa apoi spre Necropola Sakkara, unde vom contempla prima piramidă construită vreodată pe Pământ, denumită Piramida în Trepte a faraonului Djoser, din sec. al XXVII-lea î.Hr.. Al treilea complex arheologic din programul zilei va fi Memphis, un muzeu în aer liber, care etalează câteva statui de granit și alabastru, de mari dimensiuni, pe locul primei capitale a Egiptului Faraonic. În încheierea zilei vom vizita un atelier de papirusuri, unde sunt expuse reproduceri ale unor lucrări străvechi, cu tematică mitologică și istorică, dar și un laborator de parfumuri tradiționale. Seara, transfer la gară pentru călătoria cu trenul de noapte spre Aswan, cu cina inclusă (în vagon de dormit clasa I, în cuşete cu 2 paturi).

Ziua 5 / 17.04.2020: Aswan

Mic dejun în tren. La capătul unui drum cu trenul de noapte ne va întâmpina Aswanul, cel mai sudic oraş egiptean situat în cea mai încântătoare parte a Nilului, unde deşertul se opreşte chiar în malul fluviului, oraş care se bucură de o atmosferă relaxantă şi de vecinătatea multor atracţii diverse, care îi conferă un exotism aparte. Vom vizita Barajul, Lacul Nasser şi cariera de granit roz, unde a rămas „captiv

Ziua 6 / 18.04.2020: Aswan – Abu Simbel – Kom Ombo

Ziua 7 / 19.04.2020: Edfu – Karnak – Luxor

Mic dejun. Vom vizita al doilea templu din perioada dinastiei ptolemeilor, Edfu, cel mai bine conservat templu antic din Egipt fiind dedicat zeului Horus, cel care l-a redat veșniciei pe tatăl său Osiris și care simboliza triumful perpetuu al dinastiei faraonice. Vasul va naviga până în zona oraşului Luxor, cea mai mare concentrare de monumente și vestigii antice, care evocă în mod exemplar complexitatea credințelor și simbolurilor religioase ale vechilor egipteni. Numele vechi al așezării era Teba, capitala faraonilor Regatului Nou, o epocă care s-a întins timp de cinci secole şi care a cuprins cele mai glorioase trei dinastii din istorie, între anii 1550 și 1069 î.Hr. Templele monumentale Luxor și Karnak erau renumite în toată lumea antică și atrăgeau vizitatori încă din perioadele greacă și romană. La lăsarea asfințitului vom descinde în universul magic al Templului Luxor, unde obeliscurile, coloșii lui Ramses cel Mare și basoreliefurile sunt potențate de lumina reflectoarelor. Dejun, cină şi cazare pe vas.

Ziua 8 / 20.04.2020: Luxor – Hurghada

Mic dejun. Debarcare de pe vasul de croazieră. Vom începe ziua cu vizita în Valea Regilor, necropola dintre munți, unde vom vedea morminte elaborate, săpate în piatră și decorate cu scene din mituri care descriu drumul faraonului spre nemurire. Trei astfel de morminte pe care le vom putea vizita, au fresce perfect conservate, iar cel mai faimos și singurul descoperit intact, este cel al lui Tutankhamon (intrare opțională). Pe același mal vestic al Nilului (malul celor adormiţi), vom mai admira alte situri importante, precum Templul Funerar al Reginei Hatshepsut, Valea Reginelor și Coloșii lui Memnon. În continuare vom vizita Karnak-ul care reprezintă sinteza practicilor religioase a două milenii, o culme a transfigurării artistice a miturilor ancestrale egiptene. Complexul întins pe o suprafață de 40 ha, a fost domeniul închis al sacerdoților care îndeplineau ritualurile de venerare a Triadei Tebane. Aici era casa lui Amon Ra, zeitatea supremă a Egiptului de Sus, devenit în timp zeu universal în bazinul Mediteranei Orientale. Cei mai puternici faraoni au contribuit la desăvârșirea monumentelor, între care se remarcă Hipostilul - marea sală cu 134 de coloane gigantice, acoperite cu basoreliefuri ce redau suma tuturor elementelor care compun Universul guvernat de zeul solar Amon Ra. După această ultimă lecție de egiptologie, itinerariul zilei ne va purta spre Deșertul de Est până la țărmul Mării Roșii, în stațiunea Hurghada, unde vom lua cina și vom avea parte de o seară de relaxare în atmosfera specifică unui complex hotelier destinat sejururilor All Inclusive. Cazare în regim All Inclusive la Hotel Sea Gull 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 21.04.2020: Hurghada

Mic dejun. Această zi va fi o zi de vacanţă la mare, cu toate mijloacele de agrement obişnuite pe un litoral. Marea Roșie este vestită pentru recifurile de corali, specifice climatului subtropical, unde trăiesc peşti cu forme şi culori diverse. O apă plăcută, cu o temperatură constantă de 25 de grade, cu o claritate deosebită, în diferite nuanţe de turcoaz, ne invită la partide de înot şi snorkeling. Pentru a observa cei mai mulţi peşti în mediul lor natural, se pot face ieşiri în larg pentru scuba diving sau croaziere în zona recifurilor, la bordul vaselor cu hublouri subacvatice, care facilitează contactul cu fauna marină. De asemenea, se vor organiza acţiuni opţionale, de tipul „jeep safari”, pentru a descoperi particularităţile reliefului şi ale vieţii beduinilor din deşert. Până la ora transferului la aeroportul din Hurghada pentru zborul de întoarcere în ţară, vom beneficia de cazare (late check out) în regim All Inclusive la Hotel Hotel Sea Gull 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 22.04.2020: Hurghada – Istanbul – Bucureşti

Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1430 (01:35 / 05:25), de unde se va pleca spre Bucureşti cu TK 1045 (18:45 / 20:05).


  FORMULAR DE COMANDA

  Nume si prenume:*

  Email:*

  Telefon:*

  Denumire Circuit:*

  Mesaj: