TYPOLOGIES
DIFFICULTY

14 zile

MIN. AGE

1 Persoana

730 + 2250 USD Euro

India – Nepal – Tibet

Delhi – Agra – Fatehpur Sikri – Jaipur – Kathmandu – Bhaktapur – Bungmati – Khokana – Patan – Lhasa

Mister, culoare, spiritualitate, oameni deosebiţi şi locuri de neuitat, într-o călătorie extraordinară în India celor un miliard și trei sute de milioane de locuitori, prin Nepalul sacru, cunoscut ca “acoperișul lumii” și în Tibetul magic, unde taina, credinţele şi practicile prebudiste, şamanice, frapează și fascinează deopotrivă. O experiență senzorială și emoțională, care vă va transforma, învăluindu-vă cu dragostea de dincolo de moarte a Taj Mahal-ului, cu rozul orașului Jaipur, cu răsărituri de soare printre cei mai înalți munți din lume și cu pacea celei mai mari mănăstriri din Tibet. Este de ajuns o împreunare a mâinilor, o ușoară înclinare a corpului spre înainte, o privire directă și veți fi primiți într-o lume fascinantă, plină de contraste, culoare și sacralitate. O experiență unică, de neuitat și de neratat!

Perioada:  23.09 – 06.10.2020

TARIF:  730 EURO + 2250 USD / loc în cameră dublă;  Supliment single: 580 USD

(tarif valabil pentru un grup minim de 15 turiști; pt. 10 - 14 turiști, tariful se va majora cu 250 euro/pers.)

HARTA

PROGRAM

Ziua 1 / 23.09.2020: Bucureşti – Doha – Delhi

Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 10:00 (în fața ghişeului de îmbarcare al companiei Qatar Airways). Plecare spre Doha cu zborul companiei Qatar Airways, QR 222 (12:15 / 18:00), de unde se va zbura spre Delhi cu zborul QR 578 (19:45 / 01:55).

Ziua 2 / 24.09.2020: Delhi

Sosire pe aeroportul din Delhi la ora 01:55, de unde după formalităţile de viză vom fi transferaţi la hotel pentru odihnă. Mic dejun. După o binemeritată odihnă vom începe vizitarea contrastantului Delhi, unde vom putea admira cel mai bine din toată India îmbinarea dintre vechi şi nou. Delhi, format din 7 oraşe străvechi construite de-a lungul anilor, între sec. al XI-lea şi al XX-lea, este considerat a fi cel mai diversificat oraş din punct de vedere al stilurilor arhitecturale. Vom face un tur panoramic în oraşul nou (New Delhi), care a fost capitala Indiei britanice, construit de englezul Luyten ca un oraş simetric, cu străzi largi, grădini îngrijite, vile moderne şi edificii guvernamentale. Turul panoramic va include Poarta Indiei – India Gate, un maiestuos Arc de Triumf înalt de 42 m, memorial ridicat în cinstea soldaţilor indieni căzuţi în Primul Război Mondial, Parlamentul – Sansad Bhavan, Palatul Prezidenţial – Rashtrapati Bhawan, zona diplomatică şi zona comercială de lângă Connaught Place. În continuare vom admira domul de aur Bangla Sahib Gurudwara al unui templu sikh şi silueta spectaculoasă a Templului Lotus, dedicat cultului Bahai, o adevărată bijuterie arhitecturală din marmură albă. Vom vizita Mormântul lui Humanyu, sursă de inspirație pentru Taj Mahal și apoi complexul arheologic Qutub, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, unde vom vedea Qutub Minar, cel mai înalt minaret de cărămidă din India, un exemplu elocvent al arhitecturii indo-islamice, minaretul sultanului Alau-ud-din Khilji, Quwwatu'l-Islam, cea mai veche moschee din nordul Indiei şi o coloană din fier care nu a ruginit de-a lungul secolelor, motiv pentru care este privită ca o curiozitate. Vom merge apoi în vechiul Delhi (Old Delhi), oraş construit pe malurile râului Yamuna, la începutul sec. al XVII-lea, fostă capitală a Imperiului Mughal în timpul domniei Împăratului Shah Jahan, astăzi etalon al arhitecturii indo-islamice. Vom face o plimbare cu ricshaw pe străduţele pitoreşti până la Chandni Chowk - Scuarul Argintului, odinioară centrul orașului Delhi, o piaţă exotică şi colorată, o zonă aglomerată şi plină de bazare, magazine şi diverse ateliere, Dariba Kalan – Bazarul argintului, Kinari Bazaar şi Paranthawalla Gali. În timpul turului panoramic vom trece pe lângă istoricul Fort Roşu, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cel mai important monument al oraşului, palat al Imperiului Mughal, vom vizita Jama Masjid, cea mai mare moschee din India, construită în anul 1656 de acelaşi împărat Shah Jahan, în a cărei curte interioară pot fi adunaţi aprox. 25.000 de credincioşi şi vom vizita Raj Ghat, locul de incinerare a lui Mahatma Gandhi, devenit Memorialul Gandhi, “Părintele Naţiunii”. Cină şi cazare în Delhi la Hotel Vivanta New Delhi 5* (sau similar 5*).

Ziua 3 / 25.09.2020: Delhi – Agra

Mic dejun. Plecare spre Agra, fostă capitală a mogulilor, celebră în întreaga lume pentru faimosul Taj Mahal, “visul în marmură albă”, eternul monument al dragostei, construit de împăratul mogul Shah Jahan în memoria iubitei sale soţii, sau cum spunea poetul englez Edwin Arnold, “dragostea unui împărat încrustată în piatră”. În Agra vom vizita Fortul Agra, înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, construit în perioada mogulă, într-un stil arhitectonic eclectic, pe malul râului Yamuna, în anul 1565. Fortul, prima reşedinţă a împăraţilor moguli, este o adevărată metropolă seculară care adăposteşte palate, moschei, grădini şi pavilioane. Fiecare împărat şi-a adus contribuţia sa, devenind astfel un adevărat “oraş în oraş”. Împăratul Shah Jahan a fost exilat în acest fort de către propriul său fiu, petrecându-şi aici ultimii ani din viaţă, cu singura mângâiere că putea privi îndelung către Taj Mahal, locul în care se odihnea iubita sa soţie. Cină şi cazare în Agra la Hotel Ramada 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 26.09.2020: Agra – Fatehpur Sikri – Jaipur

Mic dejun. Dimineața vom vizita celebrul Taj Mahal, o adevărată bijuterie a artei islamice în India, una dintre capodoperele universale, definită ca fiind o “lacrimă pe fața eternităţii”. Monumentul atestă dragostea eternă a unui bărbat, respectiv Împăratul Shah Jahan, pentru iubita sa soţie, Mumtaz Mahal. Construcţia Mausoleului a început în anul 1631 şi a durat 22 de ani, timp în care 20.000 de lucrători au muncit la acest impresionant monument. Cu siguranţă, Taj Mahal, înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO este cel mai vizitat monument al Indiei şi va reprezenta momentul de maximă emoţie al acestui tur. Conform legendelor, Shah Jahan dorea să construiască o replică a Taj Mahal-ului în marmură neagră, care să-i servească drept mormânt, însă această dorinţă a rămas doar un vis, împăratul fiind ulterior înmormântat alături de soţia sa, în Taj Mahal. Plecare spre Fatehpur Sikri, oraş înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, construit în gresie roşie de împăratul Akbar cel Mare, unul dintre cele mai strălucitoare exemple de arhitectură, realizat în anul 1578 în onoarea sfântului sufist Sheikh Salim Chishti pentru împlinirea rugăciunilor de a avea un descendent masculin la tron. Arhitectura care surprinde prin bogata decoraţie a palatelor sale “vorbeşte” despre toleranţa religioasă a lui Akbar, fiind o minunată compoziţie de stiluri hindu şi musulmane. Vom avea prilejul de a admira palatul cu cinci etaje Panch Mahal, mormântul lui Sheikh Salim Chishti şi Moscheea Jama Masjid, una dintre cele mai mari şi mai frumoase moschei din lume, despre care se spune că este o copie a moscheii din Mecca. Fosta capitală a împăratului moghul Akbar, a fost însă abandonată după doar 12 ani din cauza lipsei de apă, devenind dintr-o nestemată arhitectonică un “oraş fantomă”. Traseul va continua spre Jaipur, capitala statului Rajasthan, una dintre bijuteriile renumitului triunghi de aur “Delhi-Agra-Jaipur”. Cină şi cazare în Jaipur la Hotel Ramada 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 27.09.2020: Jaipur

Mic dejun. Vom începe vizitarea “oraşului roz”, a cărui culoare de „bun venit” a fost dată clădirilor cu ocazia vizitei Prinţului Albert, oraş construit după reguli de planificare urbană Hindu, alcătuit din 9 zone de clădiri bine delimitate de străzi largi, fiind astfel singurul oraş din lume care reflectă cele 9 diviziuni ale Universului, pe care îl putem considera oglinda a tot ce reprezintă Rajasthanul: cultură, tradiţie, societate şi cel mai important, oamenii. Vom vizita Fortul Amber, fosta capitală a Rajasthanului până în anul 1728, un exemplu impresionant de arhitectură Rajput, cu terase şi turnuri impresionante care se reflectă în Lacul Maota. În această zi ne vom simţi ca nişte regi, deoarece, păstrând vechea tradiţie, vom urca dealul către Fort Amber pe elefanţi, aşa cum membrii familiilor regale o făceau odinioară. Fortul, de un rafinament aparte, cu pereţi acoperiţi de minunate picturi murale, pietre preţioase şi oglinzi, a fost construit de către Man Singh I în anul 1592 şi completat de către descendentul său, Jai Singh I. Dincolo de aspectul său exterior robust, interiorul surprinde prin rafinamentul artistic. În interior vom vizita Sukh Niwas sau Palatul Plăcerilor, Jai Mandir sau Holul Victoriei, care adăposteşte Sheesh Mahal - Sala Oglinzilor, Diwan-i Am sau Holul pentru audienţe publice, Diwan-i-Khas, Holul audienţelor private, diverse porţi frumos decorate şi Grădina Charbagh. În continuarea zilei vom face un stop pentru fotografii la Hawa Mahal - Palatul Vântului, special prin faţada sa cu cele 953 de ferestre prin care doamnele curţii puteau să observe viaţa cotidiană a oraşului fără a fi văzute, după care vom vizita City Palace - Palatul Maharajahului din centrul oraşului vechi, o îmbinare între arta Rajasthani şi cea Mughal, împărţit în mai multe curţi interioare, grădini şi clădiri, dintre care o parte s-a transformat în muzeu. O ultimă vizită o vom face la Jantar Mantar, cel mai mare şi bine conservat dintre cele 5 observatoare construite de astronomul Maharaja Jai Singh în sec. al XVIII-lea. Cină şi cazare în Jaipur la Hotel Ramada 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 28.09.2020: Jaipur – Delhi

Mic dejun. Plecare spre Delhi. După sosire vom vizita Templul Akshardham, unul dintre cele mai mari temple hinduse din lume, fapt atestat și de Guinness World Records, care înglobează spiritualitatea, tradițiile și cultura hinduse, un loc cu o energie aparte, fapt datorat și celor 3000 de voluntari și 7000 de meșteri care au participat la ridicarea impunătoarei construcții. Vom admira monumentul principal care se află în centrul complexului, o construcție impunătoare de 43 m înălțime, acoperită cu sculpturi interesante, cu detalii de floră și faună, cu dansatori, muzicieni și zeități, transformându-l într-o structură unică. Monumentul este construit din gresie roz și marmură italiană, neavând susținere din fier sau beton. Vom vedea că interiorul este la fel de impresionant ca și exteriorul, acesta fiind decorat cu fel de fel de statui și elefanți, animalul care are o mare importanță în cultura hindusă și în istoria Indiei. De asemenea vom putea admira fântână muzicală, în centrul căreia se află o floare de lotus cu opt petale, plantă care are mare importanță în cultura Indiei și Grădina Indiei, un loc spectaculos alcătuit din peluze luxuriante, arbori și arbuști, împodobită cu o sumedenie de sculpturi din bronz, femei, copii, lutători, războinici, dar și figuri cunoscute cum ar fi Mahatma Ghandi. Cină şi cazare în Delhi la Hotel Vivanta New Delhi 5* (sau similar 5*).

Ziua 7 / 29.09.2020: Delhi – Kathmandu – Bhaktapur – Kathmandu

Mic dejun. Transfer la aeroportul din Delhi pentru plecarea spre Kathmandu cu compania Air India, zbor AI 213 (07:40 / 09:25). Zi dedicată explorării Kathmandu-ului. Diversitatea culturii medievale a permis atât hinduismului cât şi budismului să transforme oraşul Kathmandu într-un oraş al artelor frumoase, plin de temple hinduse şi monumente budiste. Vom vizita Stupa Chaitya Swoyambhunath (aşezată pe locul unde se spune că a fost creat Kathmandu din lacul primordial), unul dintre cele mai importante monumente budiste din lume, aflat la 3 km vest de Kathmandu, ridicat așa cum se spune, cu aprox. 2.000 de ani în urmă, cu o suprastructură pictată pe toate cele 4 părţi cu ochii lui Buddha, simbol al ochilor săi atotvăzători, având la bază o mulţime de roţi de rugăciune care sunt învârtite de către credincioşi, continuu. Cunoscută şi sub denumirea de “Templul Maimuţelor”, această stupă milenară decorată cu steaguri multicolore, este cea mai profundă expresie a simbolismului budist din Nepal, bucurându-se de un amplasament special, deoarece, aşa cum vom vedea, de aici se deschide o amplă panoramă asupra oraşului Kathmandu. Vom continua apoi cu vizitarea Bhaktapurului, cunoscut ca Bhadgaon, faimos pentru arta şi arhitectura medievală, cu străduţe pitoreşti, cu case tradiţionale şi ateliere de artizanat, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vom vizita Durbar Square unde ne vor impresiona Poarta Leului, Poarta de Aur, Palatul celor 55 de Ferestre, Templul Batsala şi statuia Regelui Bhupatendra Malla. Va urma apoi vizitarea unei alte «piaţete», unde se remarcă unul dintre cele mai înalte temple-pagodă, Templul Nyatapola şi un alt templu impresionant prin dimensiunile sale, dedicat zeului terorii, numit Templul Bhairavnath. În următoarea «piaţetă» vom admira Templul Duttatraya construit în anul 1427 din trunchiul unui singur copac. Cină şi cazare în Kathmandu la Hotel Shangri-La 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 30.09.2020: Kathmandu – Bungmati – Khokana – Patan – Kathmandu

Dimineaţa devreme, în cazul în care condiţiile meteo şi de vizibilitate sunt favorabile, veţi putea efectua opţional, un zbor panoramic deasupra Himalayei, “Acoperişul lumii”, o experienţă fascinantă, ocazie unică de a admira vârfurile înzăpezite ale Everestului şi ale celorlalte vârfuri de peste 8.000 m. Mic dejun. Plecare spre satele medievale pline de culoare, Bungmati și Khokana în care trăiesc aprox. 8.000 locuitori. Casele lor tipice Newari sunt împodobite cu șiraguri de ardei iuți roșii de la acoperiș până la pământ. Majoritatea locuitorilor de aici sunt implicați în activitatea de producere a uleiului din chilli sau muștar, acesta din urmă fiind foarte popular în toată Valea Kathmandu. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Patan, oraş străvechi cunoscut ca Lalitpur, situat la 5 km sud-est de Kathmandu, un adevărat muzeu în aer liber, cu numeroase temple, statui de zeităţi protectoare şi un vast tezaur artistic în bronz şi lemn, unde vom vizita și un atelier de artizani în lemn. Întoarcere în Kathmandu pentru cină şi cazare la Hotel Shangri-La 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 01.10.2020: Kathmandu

Mic dejun. În prima parte a zilei vom vizita Templul Pasupathinath, cel mai sacru templu hindus din Nepal, dedicat lui Shiva, ridicat pe malul râului Bagmati, în apropiere de cea mai mare stupă tibetană care are pictaţi ochii atotvăzători ai lui Buddha şi care are la bază o mulţime de roţi de rugăciune, veche de 2.500 de ani, centrul culturii tibetane din Nepal, numită Stupa Bodhanath, cu o înălţime de 36 m, care închide valea estică, în apropierea a zeci de frumoase mănăstiri budiste şi comunităţi tibetane înfloritoare. La poalele pagodelor fabuloase curge Râul Bagmati, considerat sfânt de către budiști, unde sunt amenajate rugurile pentru incinerarea morţilor. Ne vom întoarce apoi în centrul oraşului Kathmandu pentru a vizita Hanuman Dhoka sau Durbar Square, centru cultural, social şi religios, piaţa istorică cu palate elegante, grădini, case cu ferestre vechi şi balcoane din lemn sculptat, temple vechi în formă de pagoda, locul în care sunt oficiate slujbele solemne de încoronare a regilor nepalezi, Templul Zeiţei vii Kumari, care se află în vecinătatea Palatului Hanuman Dhoka, Kasthmandap – monument construit din lemnul unui singur arbore şi atribuit regelui Laxmi Narshinga, Templul Ashok Binayak – templu mic, dar deosebit de important, cunoscut şi sub numele de Kathmandu Ganesh sau Maru Ganes. Cină şi cazare în Kathmandu la Hotel Shangri-La 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 02.10.2020: Kathmandu – Lhasa

Ziua 11 / 03.10.2020: Lhasa

Mic dejun. Dimineaţa va fi dedicată vizitării complexului arhitectural Potala sau Petal, palat legendar construit în vârful unei coline care domină Lhasa, palat care este practic sinonim cu Tibetul din timpul emblematicului rege Songtsen Gompa. Structura sa compusă din 13 niveluri şi peste 1.000 de camere, întinsă pe o suprafaţă de 90.000 m2, este divizată în Palatul Alb (partea administrativă) şi Palatul Roşu (partea religioasă). Potala a fost conceput de cel de-al 5-lea Dalai Lama în sec. al XVII-lea, a servit ca reşedinţa de iarnă şi sediu al Guvernului pentru mai mulţi Dalai Lama, în prezent muzeu, care pentru bogatul său inventar istoric, cultural şi spiritual, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1994. În continuarea zilei vom vizita Templul Jokhang, “Templul înmiresmat cu tămâie”, cel mai vechi templu sacru al tibetanilor, construit în anul 650, înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, situat în centrul vechi Lhasa, unde se păstrează cea mai preţioasă relicvă religioasă a Tibetului, o statuie aurită a lui Buddha Jowo Shakyamuni, despre care se spune că s-a sculptat singură. Ne vom plimba apoi prin celebra piaţă de pe strada Barkhor care înconjoară Templul Jokhang, numită “Fereastra Tibetului”, care şi-a păstrat intactă originalitatea tibetană, loc unde vom putea intra mai bine în contact cu atmosfera locală, pentru că, parcă “toate” tarabele cu suveniruri din Tibet s-au adunat aici. Cină şi cazare în Lhasa la Hotel Four Points Sheraton 4* (sau similar 4*).

Ziua 12 / 04.10.2020: Lhasa

Mic dejun. În prima parte a zilei vom vizita Mănăstirea Sera, aflată la 5 km distanţă faţă de Lhassa, fiind una dintre cele mai importante mănăstiri ale şcolii budiste Gelugpa (Bonetele Galbene), înfiinţată de marele reformator Tsongkhapa (1357-1419), şcoală care a devenit principala putere religioasă. Construită în anul 1419 de un discipol al lui Tsongkhapa, mănăstirea avea o academie faimoasă şi adăpostea odinioară 5.000 de călugări (azi mai sunt 330). În continuarea zilei vom vizita Mănăstirea Drepung, aşezată la poalele Muntelui Gephel, cea mai mare mănăstire din Tibet şi una dintre cele mai mari din lume, fondată în anul 1416 de către Jamyang Chojey, discipolul lui Tsongkhapa, fondatorul şcolii Gelugpa, care până în anul 1959 adăpostea peste 15.000 călugări. Ne vom îndrepta apoi spre Norbulingka, alt loc de pelerinaj pentru tibetani, fosta reşedinţă de vară începând cu al 7-lea Dalai Lama, care se întinde pe o suprafaţă de 36 ha. Vom vizita grădina şi palatul, a cărui construcţie a început în anul 1754, în timpul celui de-al 7-lea Dalai Lama. Cină şi cazare în Lhasa la Hotel Four Points Sheraton 4* (sau similar 4*).

Ziua 13 / 05.10.2020: Lhasa – Kathmandu

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Kathmandu cu compania Sichuan Airlines, zbor 3U 8719 (10:55 / 10:30). Timp liber la dispoziţie pentru ultimele cumpărături pe artera comercială Walkabout sau în pitorescul cartier Thamel. Farewell Dinner – cină de bun rămas într-un local specific cu muzică şi dansuri tradiţionale. Conform tradiţiei şerpaşilor prin care se manifestă prietenia şi respectul pentru cei care au păşit în Nepal, vom primi o “Khata”, un simbol norocos, semn al dragostei şi al faptului că multe dintre dorinţele noastre pentru un viitor mai bun se vor îndeplini. Cazare în Kathmandu la Hotel Shangri-La 4* (sau similar 4*).

Ziua 14 / 06.10.2020: Kathmandu – Doha – Bucureşti

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Doha cu compania Qatar Airways, zbor QR 653 (11:40 / 14:25), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul QR 219 (15:30 / 20:35).


  FORMULAR DE COMANDA

  Nume si prenume:*

  Email:*

  Telefon:*

  Denumire Circuit:*

  Mesaj: