TYPOLOGIES

CIRCUITE EXOTICE ORIENTUL MIJLOCIU

+ 2
DIFFICULTY

9 zile

MIN. AGE

1 Persoana

985 Euro

Liban

Beirut – Baalbeck – Anjar – Ksara – Jeita – Jounieh – Harissa – Byblos –Tyre – Maghdouche – Sidon – Eshmun – Chouf – Deir Al Qamar – Beit ed-Dine – Cedars Forest – Bsharri – Valea Qadisha – Tripoli – Batroun

 

Vă invităm într-o incursiune în cea mai mică țară din Orientul Mijlociu, în Liban, ţara pădurilor de cedru, cu o istorie îndelungată, presărată cu multe episoade de cucerire și luptă pentru independență, cu un popor care și-a păstrat identitatea proprie și care-și iubește țara situată la intersecția Drumului Mătăsii cu Bazinul Mediteranean. Vom păși pe urmele uneia dintre cele mai vechi civilizaţii care a influenţat în mod definitoriu cultura şi tradiţiile puterilor care s-au succedat în acest bazin mediteranean, vom descoperi locurile de unde, în urmă cu peste trei mii de ani, a început aventura maritimă feniciană, unde s-a născut alfabetul şi de unde venea purpura care a împodobit secole de-a rândul veşmintele celor puternici. Vom merge pe drumurile bătute de caravanele neguţătorilor care, prin tenacitatea şi curajul lor, aduceau în faţa ochilor uimiţi ai europenilor bogăţiile orientului şi îi lăsau vrăjiţi de poveştile încărcate de misterul unei lumi pe cât de exotice, pe atât de greu accesibile. Vom străbate o ţară unde vom întâlni la tot pasul ruine de temple feniciene, băi romane, palate, biserici și mânăstiri care au rezistat cu încăpățânare vicisitudinii vremurilor și bombardamentelor, ruine antice care încă își etalează frumusețea și ingeniozitatea arhitecturală, povestind istorii nescrise.

 

Perioada:  01.10 – 09.10.2020

TARIF:  985 EURO / loc în cameră dublă;  Supliment single: 300 EUR

(tarif valabil pentru un grup minim de 20 turişti; pt. mai puțini turişti tariful se va recalcula)

HARTA

PROGRAM

Ziua 1 / 01.10.2020: București – Beirut

Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 22:30 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Tarom).

Ziua 2 / 02.10.2020: București – Beirut

Ziua 3 / 03.10.2020: Beirut – Baalbeck – Anjar – Ksara – Beirut

Mic dejun. În această zi ne vom îndrepta spre Baalbeck cunoscut ca Orașul Soarelui, amplasat în Valea Bekaa, la est de Râul Litani, unde vom vizita celebrul sit arheologic, unul dintre cele mai misterioase ruine ale Imperiului Roman, un ansamblu de temple monumentale construit între anii 50-150 d.Hr. închinat lui Jupiter, Venus și lui Bacchus, care este situat pe vârful a trei mii de tone de blocuri de piatră. Nici o civilizaţie antică nu putea cunoaşte un procedeu prin care asemenea blocuri gigantice să poată fi transportate, lucru extrem de dificil chiar şi cu ajutorul tehnologiei moderne, cu atât mai mult cu cât amplasarea sitului nu permitea construcţia unei rampe sau a unei baze suficient de ample pentru a transporta pietrele uriaşe. Construcţia templului roman evidenţiază încă odată faptul că acesta a fost ridicat pe o fundaţie mult mai veche, aşezarea pietrelor şi mărimea acestora contrastând puternic cu cele numite Trilithon. În ciuda numeroaselor teorii, unele dintre ele chiar fanteziste, originea blocurilor de piatră din Baalbeck şi a celor care le-au ridicat rămâne o enigmă. Intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1984, Templul din Baalbeck este considerat totuşi un monument roman, mulţimea construcţiilor şi a decoraţiunilor din perioada respectivă fiind un exemplu elocvent a măreţiei unui imperiu aflat la apogeu. Ne vom deplasa apoi spre Anjar, inclus de asemenea în Patrimoniul Mondial UNESCO, oraş situat tot în Valea Bekaa, cu o populaţie majoritară armeană. Vom vizita situl arheologic cu ruine care datează din sec. al VIII-lea, ce fac parte din oraşul cu acelaşi nume, construit în perioada omeyadă. Pe vremuri un oraş înfloritor şi un important centru economic al regiunii, Anjar este dovada istoriei îndelungate şi zbuciumate a Libanului. Deoarece Valea Bekaa este și o importantă regiune viticolă, ultima oprire o vom face pentru o degustare de vinuri la Podgoria Chateau Ksara, unde a fost produs de către iezuiți primul vin alb sec din Liban. Întoarcere la Beirut pentru cină și cazare la Hotel Casa D’or 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 04.10.2020: Beirut – Jeita – Jounieh – Harissa – Byblos – Beirut

Ziua 5 / 05.10.2020: Beirut – Tyre – Maghdouche – Sidon – Eshmun – Beirut

Ziua 6 / 06.10.2020: Beirut – Chouf – Deir Al Qamar – Beit ed-Dine – Beirut

Ziua 7 / 07.10.2020: Beirut – Cedars Forest – Bsharri – Valea Qadisha – Beirut

Mic dejun. Plecare spre rezervația Cedars Forest of God - Pădurea de Cedrii a Domnului, celebra pădure seculară, al cărui renume a străbătut istoria și care astăzi reprezintă unul dintre cele mai cunoscute şi preţuite monumente ale naturii de pe Terra, incluse în Patrimoniul Mondial Natural UNESCO, unde există 2 cedri în vârstă de 3000 de ani și 10 cedri în vârstă de 1000 de ani. La umbra lor au poposit personaje din Vechiul şi Noul Testament, precum şi numeroşi oameni care au marcat antichitatea. Menționați de peste 100 de ori în Biblie și în Proclamația Marelui Liban din anul 1920, Cedrus libani poate trăi chiar 3000 mii de ani. Se spune că atât Templul lui Solomon din Ierusalim cât și corabia lui Nabucodonosor au fost construite din lemnul acestor arbori. În mod miraculos, o parte dintre aceste păduri au reuşit să supravieţuiască furiei fierăstraielor, cu atât mai mult cu cât cedrii cresc într-o ţară aridă, dintr-o regiune deşertică, unde lemnul este o resursă rară şi foarte preţuită. Religiile, poezia, artele frumoase, mitologia şi istoria, toate au celebrat şi onorat aceşti copaci. De aici ne vom îndrepta spre Bsharri, situat la o altitudine de 1450 m și care găzduiește cea mai veche zonă de schi, stațiunea de schi Cedars și primul teleschi din Liban, construit în anul 1953. În orașul unde s-a născut poetul, pictorul și sculptorul Khalil Gibran, autorul celebrei cărți Profetul, cel mai bine vândut autor după Shakespeare și Lao Tse, vom vizita muzeul dedicat acestuia. Vom continua cu Valea Qadisha, o fortăreață naturală și spirituală a maroniților, cu o legătură directă cu tradițiile monahale din primele secole creștine. În traducere din limba aramaică, “Qadisha” înseamnă “sfânt”, motiv pentru care nu ne vom mira că vom descoperi capele, schituri și mănăstiri tăiate în stâncă, locuite încă din mileniul III î.Hr. De-a lungul timpului, atmosfera locului a atras nu numai creștini, ci și musulmani, iar geografia văii a protejat refugiați din diverse epoci, începând cu perioada persecuțiilor romane și până la războiul civil din deceniile recente. Ne vom deplasa spre Mănăstirea St. Antoine, în arabă Mar Antonios Qozhaya, inițial un schit locuit din Evul Mediu, care este parțial așezată în peșteri, una dintre cele mai importante mănăstiri din vale, popular loc de pelerinaj. În sec. al XVI-lea, mănăstirea era sediul primei tipografii a lumii islamico-arabe, cu caractere siriene, prima lucrare tipărită între secolele XVI și XVII fiind Cartea Psalmilor lui David. În Imperiul islamico-arab, imprimarea a fost interzisă și astfel, Coranul a fost imprimat numai două sute de ani mai târziu. Întoarcere la Beirut pentru cină și cazare la Hotel Casa D’or 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 08.10.2020: Beirut – Tripoli – Batroun – Beirut

Mic dejun. În prima parte a zilei vom pleca spre Tripoli, cel mai mare oraș din nordul Libanului, al doilea oraș ca mărime din țară, situat la o distanță de 85 km nord de Beirut, fiind capitala Guvernoratului de Nord și a districtului Tripoli. Vom vizita orașul situat la Marea Mediterană de Est care este și cel mai nordic port din Liban, cunoscut ca fiind capitala nordului, fondat de confederația a trei orașe feniciane: Sidon, Tyr și Insula Arados. În anul 800 î.Hr. Tripoli deținea în larg un șir de patru insule mici, cea mai mare fiind numită “insula palmierilor” sau “insula iepurilor”, aceasta fiind protejată de UNESCO din anul 1992. Numele său provine de la numărul mare de iepuri care populau insula în timpul mandatului francez, la începutul sec. al XX-lea. În prezent, aici se află şi o rezervație națională pentru broaştele țestoase verzi, păsări rare şi iepuri. Vom vedea că multe dintre principalele monumente ale orașului datează din epoca islamică, precum Marea Moschee, Moscheea Taynal, madras-urile, caravansary-urile, khan-urile și vestitele souk-uri. 45 de clădiri din oraș care datează din sec. al XIV-lea au fost înregistrate ca situri istorice iar 12 moschei din perioada mamelucilor și otomanilor au supraviețuit împreună cu un număr egal de medrese sau școli teologice. Vom admira Cetatea cruciaților, construită de Raymond de Saint Gilles care domină orașul vechi din anul 1102, după care vom avea timp liber pentru că merită vizitate magazinele de parfumuri, pielărie, producători de săpun și alți artizani, totul într-un mediu care aproape că nu s-a schimbat încă din Evul Mediu. Ne vom deplasa apoi spre încântătorul oraș costal Batroun, un înfloritor port din vremea fenicienilor, unul dintre cele mai vechi oraşe ale lumii menţionat în tăbliţele de la Tell el-Amarna din Egipt (sec. al XIV-lea î.Hr.). Ne vom plimba prin souk-ul încununat cu arcade de piatră, vom admira Zidul Fenician, fost zid de apărare împotriva furiilor mării şi mai ales a năvălitorilor, vechiul fort fenician, ruinele teatrului Roman, vom admira opera arhitecturală romano-bizantină a Catedralei Sfântul Ștefan, vom continua cu capela Fecioarei Maria, și în cele din urmă stadionul sculptat în stâncă. Întoarcere la Beirut pentru cină de rămas bun cu spectacol tradițional. Transfer la aeroport pentru zborul spre casă.

Ziua 9 / 09.10.2020: Beirut – Bucureşti

Plecare spre București cu compania Tarom, zbor RO 168 (03:50 / 06:20).


  FORMULAR DE COMANDA

  Nume si prenume:*

  Email:*

  Telefon:*

  Denumire Circuit:*

  Mesaj: