TYPOLOGIES

CIRCUITE EXOTICE AFRICA

+ 2
DIFFICULTY

12 zile

MIN. AGE

1 Persoana

980 Euro

Maroc si secretul său albastru

Marrakech – Essaouira – Ait Ben Haddou – Ouarzazate – Todra – Tinghir – Erfoud – Midelt – Ifrane – Fes – Meknes – Volubilis – Chefchaouen – Ksar El Kebir – Kenitra – Rabat – Casablanca

 

Vă invităm într-o ţară mică, care ar putea fi declarată monument, deoarece atrage mii de turişti prin arhitectura sa deosebită, prin bazarele pline de agitaţie, dar mai ales prin magnificul peisaj, unde munţii, pădurile, cascadele, deşertul şi plajele minunate dau o notă romantică bogăţiei orientale plină de exotism şi mister. Veţi fi învăluiţi de un amestec fantastic de oameni, mirosuri, culori şi sunete în vechile sau actualele capitale ale Marocului: Casablanca, Marrakech, Fes sau Rabat și nu în ultimul rând veți putea descoperi secretul albastru numit Chefchaouen. Marocul vă va oferi o imagine sugestivă, foarte bine conservată, a civilizaţiei arabe din nordul Africii, în toată splendoarea ei, încadrată fericit de spaţiul mediteranean în care s-a născut şi a înflorit, punându-şi apoi amprenta binefăcătoare, timp de aproape şapte secole şi asupra civilizaţiilor din zona de sud-vest a Europei.

 

Perioada:  04.1115.11.2020

TARIF:  980 EURO / loc în cameră dublă;  Supliment single: 190 EURO

(tarif valabil pt. un grup minim de 25 turişti; pentru 24-20 turişti, tariful se majorează cu 50 euro/pers.)

HARTA

PROGRAM

Ziua 1 / 04.11.2020: Bucureşti – Viena – Marrakech

Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 04:30 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Austrian Airlines). Plecare spre Viena cu zborul companiei Austrian Airlines, OS 768 (06:35 / 07:25), de unde se va pleca cu zborul OS 899 (09:50 / 14:00) spre Marrakech, al doilea oraş imperial ca vechime, supranumit “Perla Sudului”. Istoria spune că în anul 1062, nomadul Almoravides, călugărul-soldat, a trecut munţii şi descoperind acest ţinut de vis, nu l-a mai putut părăsi. Puţin mai târziu, Marrakech devenea capitala unui mare imperiu, recunoscut din Andaluzia până în Sudan. Cuvântul Marrakech provine din limba berberilor şi înseamnă “Aşezarea lui Dumnezeu”. După sosire, întâlnire cu ghidul local și transfer pentru cină și cazare la Hotel Zalagh Kasbah 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 05.11.2020: Marrakech

Mic dejun. Zi dedicată explorării “oraşului roşu”, numit astfel datorită culorii solului, prilej cu care vom admira Moscheea Koutoubia, o capodoperă a artei maure construită în stil marocan-andaluz în anul 1158 de către Sultanul Abdelmoumen Al Mouahidi, cunoscută şi ca Moscheea Librarilor, datorită numeroaselor magazine care o înconjurau şi în care se vindeau manuscrise. Moscheea ne va reaminti de versiunea mai veche din Cordoba, deși înălțimea minaretului Koutoubia este mult mai mare față de cel din Andalucia. Vom admira moscheea doar pe afară, deoarece accesul în interior este permis numai musulmanilor. Vom vedea apoi Grădinile Menara, construite în sec. al XII-lea de către califul berber Abd al-Almohad Mu'min, mare parte a grădinii fiind ocupată de livezi de măslini, chiparoşi şi alţi pomi fructiferi, Mormintele Sultanilor Saadieni, o grădină - cimitir în care se odihnesc peste 150 de prinţi şi membri ai familiei regale, Palatul Bahia, care a servit drept palat rezidenţial al vizirului Marrakech-ului, Bab Agnau, cea mai veche poartă care face parte din zidul care înconjoară oraşul, bazarul oraşului şi celebra piaţă Jamaa-el Fna, unde prin intermediul celor care vin să-și valorifice produsele și a celor care vin să le cumpere, ne vom face o idee asupra modalităților prin care aceștia își exprimă cultura veche de câteva secole. Piața este considerată ca cea mai pitorească atracţie a oraşului, unde spectacolul oferit de oamenii şi obiceiurile locului este unic, fiind renumită pentru muzicanții, acrobații, îmblânzitorii de șerpi, povestitorii sau prezicătorii care fac spectacol, dar și pentru restaurantele și terasele din zona unde vom putea gusta din preparatele tradiționale marocane. Seara, opţional transfer în afara orașului pentru o cină ca în poveștile orientale, la celebrul Restaurant Chez Ali, amenajat în corturi tradiționale unde vom asista la un spectacol folcloric susținut de formații reprezentând diferite regiuni ale Marocului. Cazare la Hotel Zalagh Kasbah 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 06.11.2020: Marrakech – Essaouira – Marrakech

Mic dejun. Timp liber în Marrakech pentru vizite și activități individuale sau excursie opţională de o zi la Essaouira, oraş portuar pe coasta Oceanului Atlantic şi totodată staţiune de litoral, renumit pentru Medina sa cu ziduri fortificate, numită anterior Mogador, nume care provine de la cuvântul fenician “Migdol” şi care înseamnă “o mică cetate”, aflat pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Vă veți convinge la fața locului de ce Essaouira este numită “bijuteria Atlanticului” de pe vremea când Orson Welles a filmat aici în anul 1949 scene din celebra producție cinematografică Othello. Veți face un tur de oraş însoţiţi de ghidul local, alături de care veți vedea fortificaţiile impresionante, portul pescăresc şi medina, veți explora souq-ul local, veți descoperi străduţele înguste, străjuite de vechile ziduri ale medinei, care i-a inspirat pe marii muzicieni precum Jimmy Hendrix sau Cat Stevens şi veți colinda magazinele în căutare de suveniruri specifice, precum cele prelucrate din lemn de thuya. Întoarcere la Marrakech pentru cazare la Hotel Zalagh Kasbah 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 07.11.2020: Marrakech – Ait Ben Haddou – Ouarzazate

Mic dejun. Ne vom bucura de o zi de excepție, prilej de a cunoaște mai profund cultura și viața autentică a localnicilor din satele berbere, care au stăpânit Munții Atlas de peste 3.000 de ani și de a admira peisajele minunate pe care le vom străbate într-un traseu inedit și spectaculos până la Ouarzazate, numit și “Poarta către Deșertul Sahara”. Vom ajunge în inima munților Atlas, vom traversa pitorescul pas Tizi n'Tichka, aflat la o altitudine de 2.260 m, de unde vom putea admira numeroasele așezări berbere, cu casele lor tipice de pământ, care adăpostesc familii numeroase și care sunt răspândite prin văile adânci ale munților. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Ait Ben Haddou, așezare fortificată inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, aceasta fiind una dintre cele mai importante așezări de-a lungul vechiului drum de caravane dintre Sahara și Marrakech, pe care erau transportați în trecut, sclavii, aurul, fildeșul și sarea. Spectaculoasa fortăreață a servit ca decor pentru numeroase filme, printre care și celebra producție cinematografică “Prințul Deșertului”. Vom vizita “Atlas Studios”, unde au fost filmate numeroase pelicule celebre, precum Lawrence - Prințul Arabiei, Iisus din Nazaret, Războiul Stelelor, Gladiatorul, Mumia etc. Vom ajunge apoi la Ouarzazate, oraș situat pe un platou deșertic la o altitudine de 1.600 m, dincolo de care se întinde la nesfârșit Deșertul Sahara. Ridicat în anul 1928, Ouarzazate este renumit pentru trandafirii săi și reprezintă astăzi punctul de plecare spre oaze și spre satele fortificate din sudul Marocului. Orașul a fost ridicat de berberi, care au construit proeminentele “kasbahs”, așezări fortificate terasate, un fel de medine, care oferă o priveliște de neuitat. Cină și cazare la Hotel Club Hanane 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 08.11.2020: Ouarzazate – Todra – Tinghir – Erfoud

Mic dejun. În această dimineață ne vom deplasa spre Deșertul Sahara, vom ajunge la faimosul Canion Todra, străjuit de roci monolit cu o înălțime de aprox. 300 m, unde vom face o oprire pentru a admira și a fotografia peisajul mirific. Vom trece apoi prin Tinghir îndreptându-ne spre Erfoud, un mic orășel din estul Marocului, destinație populară mai ales pentru peisajele pe care le oferă deschiderea spre Deșertul Sahara, fiind considerat “poarta de intrare” în deșert, oraș aflat și la originea celebrului Festival al Curmalilor, care se desfășoară în fiecare an în luna octombrie. După formalitățile de cazare la Hotel Kasbah Chergui 4* (sau similar 4*), ne vom îmbarca în autovehicule 4x4, care ne vor duce în Deșertul Sahara unde vom admira apusul de soare și unde vom putea face o plimbare cu cămilele. Întoarcere la hotelul din Erfoud pentru cină și cazare.

Ziua 6 / 09.11.2020: Erfoud – Midelt – Ifrane – Fes

Mic dejun. Dimineața ne vom deplasa spre Fes, unul dintre cele mai vechi orașe islamice din lume, centru al întalnirilor culturale și intelectuale, bijuteria culturală a Marocului. Itinerarul zilei ne va purta prin păduri dense de pini și cedrii, ferme terasate și sate de berberi Arzou, cunoscuți pentru obiectele manuale artizanale și ca experți în țesutul covoarelor. Vom opri în micuța și liniștita localitatea Midelt, situată la poalele Munților Atlas pentru dejun, după care vom pleca spre Ifrane, unde vom face scurtă oprire în această stațiune încântătoare de schi din regiunea Munților Atlas Mijlocii, care s-a dezvoltat în timpul administrației franceze, având astfel un stil inconfundabil european, asemănător unui sat alpin. Itinerarul zilei va continua spre Fes, capitala intelectuală şi centrul religios al Marocului, perla lumii arabe, considerat a fi cel mai vechi şi cel mai conservator oraş al lumii islamice, aici aflându-se cele mai vechi universităţi din lume, precum universitatea Al-Karaouine, fondată în anul 859, cea mai veche universitate arabă din lume şi cea mai importantă instituţie de învăţământ superior islamic, fapt pentru care a devenit oraşul filozofilor, al teologilor şi centrul artelor andaluziene. Cină și cazare în Fes la Hotel Menzeh Zalagh 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 10.11.2020: Fes

Mic dejun. Zi dedicată explorării oraşului Fes, prilej cu care vom intra în atmosfera plină de culoare şi mister pe care o degajă străduţele înguste şi întortochiate din labirintul Medinei Vechi. Oraşul este împărţit în trei părţi: oraşul nou, construit în anul 1912 pe vremea când Marocul era colonie franceză, oraşul medieval, construit pe vremea imperiului Meridines în sec. al XIII-lea şi oraşul vechi, pe atunci Fez el Bali, construit pe vremea imperiului Idriss, oraş care a fost descoperit în anul 809. Vom descoperi în continuare Medresa Attarine, locaţia unei frumoase şcoli islamice, care datează din sec. al XIV-lea, Medresa Bou Inania, exemplificare a artei arhitecturale islamice, atelierele meşteşugarilor, artiştilor şi tăbăcarilor, Şcoala Coranică, Moscheea Qaraouiyine, una dintre cele mai vechi universităţi islamice, Mausoleul Mulai Idriss, Souk Nejjarine, renumita piaţă unde se poate vedea şi fântâna cu acelaşi nume şi cartierul evreiesc Mellah. Cină și cazare în Fes la Hotel Menzeh Zalagh 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 11.11.2020: Fes – Meknes – Volubilis – Chefchaouen

Mic dejun. Plecare spre Meknes, cu o oprire pentru a vizita situl arheologic Volubilis, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1997, unde vom admira cele mai bine conservate ruine romane din nordul Africii şi unele dintre cele mai bine conservate Mozaicuri Romane. Ne vom opri apoi în Meknes, o altă capitală imperială a Maghrebului, unde vom resimţi din plin măreţia cu care s-au înconjurat suveranii dinastiei Alauita, care a cunoscut perioada de glorie în timpul Sultanului Mulay Ismail, contemporan cu Ludovic al XIV-lea al Franţei, sultan care a dorit să transforme oraşul într-un regat, ordonând construcţia numeroaselor palate, moschei, lacuri, grădini etc., însă din păcate, nici după 50 de ani, construcţiile nu erau terminate şi nici nu au mai fost vreodată. În Meknes vom vizita depozitele de grâne ale Sultanului Moulay Ismail, vom admira zidurile de apărare Hari Souani, El Hedim, Poarta Bab Mansour, mormântul Sultanului Moulay Ismail şi vechea Medina. În continuarea zilei ne vom deplasa spre „secretul albastru” al Marocului pitorescul oraș medieval Chefchaouen, cunoscut ca „orașul albastru”, cuibărit în regiunea muntoasă Rif, adăpost în munți pentru maurii și evreii izgoniți din Spania de Regii Catolici. Vom intra în fascinanta medină a orașului, una dintre cele mai frumoase din Maroc, cu case având frontoane tipice de culoare albastru-deschis și cu artizani care vând mărfuri tradiționale. Vom admira Piața Uta El Hammam care este dominată de o moschee din sec. al XVII-lea și un grup de clădiri mai elegante, printre care medresa și vechiul castel, cu grădinile sale pline de palmieri și chiparoși. Cină şi cazare în Chefchaouen la Hotel Parador 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 12.11.2020: Chefchaouen – Ksar El Kebir – Kenitra – Rabat

Mic dejun. În această zi ne vom deplasa spre Rabat, capitala politică a Marocului şi reşedinţa regală situată pe malul Oceanului Atlantic, la gura de vărsare a râului Bou Regreg, trecând prin Kenitra şi Ksar El Kebi. Kenitra, port fluvial pe râul Sebou este un oraș înființat în anul 1913, iar în perioada protectoratului francez, era cunoscut sub numele de Port Lyautey. Cartierul rezidențial construit de francezi în stil european păstrează farmecul din prima perioadă a secolului trecut, iar plajele atrag nenumărați turiști. Ksar El Kebi și-a luat numele de la o fortareață ce avea rolul de a controla ruta comercială către porturile din strâmtoarea Gibraltar, locul devenind renumit după anul 1578, când în zonă a avut loc celebra bătălie a celor trei regi, bătălie ce avea să schimbe soarta Portugaliei de mai târziu. Vom ajunge la Rabat pătrunzând prin intrarea străjuită de cele cinci porţi decorate cu arcuri gigantice, ghirlande şi arabescuri florale. Cină şi cazare în Rabat la Hotel Rive 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 13.11.2020: Rabat – Casablanca

Mic dejun. În prima parte a zilei vom porni în turul panoramic al oraşului Rabat, care va include fortăreaţa Mechouar, ce adăposteşte Palatul Regal, Turnul Hassan, unul dintre simbolurile oraşului, construit în perioada regelui Almohadic în sec. al XII-lea, Kasbahul Oudaya şi Mausoleul, o minunată lucrare din marmură albă, unde se află mormintele regilor Mohamed al V-lea şi Hassan al II-lea. În continuarea zilei ne vom deplasa spre Casablanca. Cină și cazare la Hotel Best Western Toubkal 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 14.11.2020: Casablanca

Mic dejun. Zi dedicată explorării oraşului Casablanca. Vom face un tur panoramic al capitalei economice a Marocului, oraș care se bucură de o binecuvântată așezare într-un minunat golf al Oceanului Atlantic și unde, în cochetele cafenele, parcă se mai simte încă parfumul inefabil a lui Ingrid Bergman învăluit în fumul țigărilor lui Humphrey Bogart. În timpul turului vom avea prilejul de a admira Piața Mohamed al V-lea, inima orașului, flancată de o splendidă arhitectură colonială franceză, Primăria, Catedrala Sacre Coeur, o lucrare fascinantă a arhitecturii în stil neogotic, cu influențe Art Deco și marocane, construită în anul 1930 când Marocul era încă sub conducerea Franței, Parcul Ligii Arabe și Noua Medină. Vom putea vizita Moscheea Hassan al II-lea, simbolul orașului, a treia ca mărime din lume, cu un turn de 210 m înălțime care domină orașul (costul biletului de intrare este de 13 euro și se va achita la fața locului), după care ne vom putea plimba pe bulevardul de pe faleză, numit ca în toate țările mediteraneene, La Corniche. Vom avea timp liber la dispoziție pentru vizite individuale și cumpărături. Seara, după cină, transfer la aeroport pentru plecarea spre casă.

Ziua 12 / 15.11.2020: Casablanca – Frankfurt – Bucureşti

Zbor spre Frankfurt cu compania Lufthansa, LH 1331 (02:10 / 05:45), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul LH 1418 (10:25 / 13:45).


  FORMULAR DE COMANDA

  Nume si prenume:*

  Email:*

  Telefon:*

  Denumire Circuit:*

  Mesaj: