TYPOLOGIES

Circuite Avion Albania

+ 1
DIFFICULTY

10 zile

MIN. AGE

1 Persoana

980 Euro

Mituri și legende în ţara vulturilor - Albania

Tirana – Shkoder – Kruja – Durres – Berat – Ardenica – Fier – Apollonia – Vlora – Parcul Naţional Llogara Dhermi Himara ButrintSaranda – Parcul Naţional Blue Eye – Gjirokaster – Benje – Permet Korca – Voskopoje

Vă invităm să descoperiți Albania, o țară nu prea îndepărtată de țara noastră, despre care Lordul Byron spunea: „Pământ al Albaniei, îngăduie-mi să-mi opresc asupra ta privirile, tu, care ai hrănit cu dârzenie oameni aprigi. Supranumită de Lonely Planet frumoasa din pădurea adormită care a început să iasă în lume, cu numai 28000 km2, Albania vă va oferi în acest periplu, oraşe istorice perfect conservate,  peisaje montane impunătoare şi un litoral la Marea Adriatică şi Ionică a căror frumuseţe vă vor tăia răsuflarea. Pregătiți-vă să vă îndrăgostiți de această țară complet necunoscută, înfășurată în mister după decenii de izolare.

Perioada:  16.06 – 25.06.2020

TARIF:  980 EURO / loc în cameră dublă;  Supliment single: 190 EURO

(tarif valabil pt. un grup minim de 10 turişti; pentru un grup mai mic, tariful se va recalcula)

HARTA

PROGRAM

Ziua 1 / 16.06.2020: Bucureşti – Viena – Tirana

Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 04:30 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Austrian Airlines). Plecare spre Viena cu compania Austrian Airlines, zbor OS 0768 (06:40 / 07:25) de unde se va pleca spre Tirana cu zborul OS 0847 (12:45 / 14:20). Sosire la Tirana, oraş fondat în anul 1614 şi devenit capitala Albaniei în anul 1920. Situată pe Râul Ishm, la aprox. 32 km distanță față de coasta Mării Adriatice, Tirana reprezintă cel mai mare oraş din Albania, fiind totodată centrul industrial şi cultural al ţării. Transfer pentru cazare la Hotel Vila Alba 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 17.06.2020: Tirana – Shkoder – Kruja

Mic dejun. Itinerariul zilei ne va conduce spre Shkoder, oraş fondat în anul 400 î.Hr. fiind considerat unul dintre cele mai vechi oraşe din Balcani. Oraşul este un important centru cultural și economic al Albaniei fiind cunoscut ca centrul catolicismului albanez, dovada perfectă a faptului că religiile de orice fel pot convieţui în mod armonios într-o singură țară. Ne vom îndrepta către zona pietonală pentru a ne plimba pe străzile înguste și pentru a admira clădirile vechi care sunt unite cu ziduri de piatră și clădirile moderne care nu fac notă discordantă cu cele vechi. Vom vizita Catedrala Sf. Ștefan, principalul sanctuar romano-catolic din Shkoder, construită în anul 1319 şi extinsă de către veneţieni într-un stil de influenţă dalmată, în sec. al XV-lea. În continuarea zilei vom vizita Moscheea de Plumb, construită în anul 1774 de Mehmet Pașa Bushati, având ca model Moscheea Albastră din Istanbul. Numele acestei moschei provine de la cuvântul plumb, deoarece pietrele folosite pentru construirea pereților săi au fost îmbinate cu plumb topit. Traseul va continua spre Kruja, oraş medieval situat la 32 km nord-vest de Tirana, al cărui nume este strâns legat de eroul legendar albanez, Gjergj Kastrioti Skanderbeg, cel care a condus poporul albanez în lupta împotriva Imperiului Otoman, timp de 25 ani. Oraşul este spectaculos prin poziţia sa, fiind construit pe un platou înalt, situat la 600 m deasupra nivelului mării, care face parte din lanţul muntos Kruja – Dajti. Ne vom îndrepta apoi către centrul oraşului Kruje pentru a admira Primăria şi monumentul lui Skanderbeg şi pentru a vizita vechiul bazar cu magazine ale diverşilor meşteşugari. Cazare la Hotel Panorama 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 18.06.2020: Kruja – Durres – Berat

Mic dejun. Plecare spre Durres, al doilea oraş ca mărime din Albania, cel mai vechi dar şi cel mai important din punct de vedere economic, situat pe coasta centrală, la o distanţă de 33 km faţă de Tirana. Însoţiţi de ghidul local vom face un tur panoramic al oraşului care va include Amfiteatrul Roman, cel mai mare amfiteatru al Peninsulei Balcanice, Casa Memorială a celebrului actor albanez Aleksander Moisiu, Muzeul de Arheologie, Belle de Durres, cel mai colorat mozaic din ţară şi Turnul Veneţian. În continuarea zilei ne vom îndrepta către Berat, oraş aflat în centrul Albaniei, supranumit „orașul celor o mie de ferestre datorită caselor vechi, din pietriș, prevăzute cu multe ferestre mari. Zona veche a oraşului include trei cartiere delimitate de Râul Osum: Castelul, Gorica şi Mangalem, iar în anul 2008, orașul a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vom vizita Castelul din Berat, unul dintre cele mai vechi monumente ale oraşului, un melanj de stiluri ale diferitelor epoci: romană, bizantină, albaneză şi otomană. Clădirile din interior construite în sec. al XIII-lea sunt reprezentate de cele 14 biserici dintre care cea mai cunoscută este Catedrala Adormirii Maicii Domnului (acum Muzeul Artei Medievale) care datează din anul 1797. Cazare la Hotel Rezidenca Desaret 3* (sau similar 3*).

Ziua 4 / 19.06.2020: Berat – Ardenica – Fier – Apollonia – Vlora – Parcul Naţional Llogara

Mic dejun. Itinerariul zilei ne va purta spre Ardenica unde vom vizita Mănăstirea Ardenica, una dintre cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe din Albania, construită în anul 1282, de către împăratul bizantin Andronic al II-lea Paleologul. Mănăstirea Ardenica ocupă un loc important în istoria locală albaneză, deoarece aici s-a oficiat şi căsătoria dintre George Castrioti Skanderbeg şi Andronika Arianiti. Vom continua traseul spre oraşul Fier pentru a vizita în apropierea sa, ruinele cetăţii Apollonia descoperite la începutul sec. al XIX-lea. Peisajul fascinant al parcului arheologic a fost păstrat într-o stare excepțională şi reprezintă o combinație reușită între frumusețea monumentelor și natură, atrăgând vizitatorii prin lunga sa istorie, într-o atmosferă de relaxare și meditație. Ne vom îndrepta apoi spre oraşul-port Vlora, construit iniţial ca o colonie grecească antică în sec. al VI-lea. Înconjurat de Marea Adriatică şi Marea Ionică, oraşul este locul în care țara și-a declarat independența față de Imperiul Otoman la începutul sec. al XX-lea. Vom face un scurt tur panoramic al oraşului, prilej cu care vom admira Monumentul de Independență și Muzeul Etnografic. Plecare spre Parcul Naţional Llogara, situat între Canalul Cike şi muntele cu acelaşi nume renumit prin vegetaţia de conifere în care predomină bradul, pinul negru, pinul de munte şi ienupărul. Cazare la Hotel Alpin 3* (sau similar 3*).

Ziua 5 / 20.06.2020: Parcul Naţional Llogara – Dhermi – Himara – Butrint – Saranda

Mic dejun. În această dimineață vom parcurge un drum pitoresc care va străbate păduri de pini, urmând a ne opri la punctul de belvedere Panorama pentru a ne bucura de cele mai frumoase priveliști ale Mării Ionice. Traseul zilei va continua spre Dhermi, un superb oraș situat pe coasta Mării Ionice renumit pentru una dintre cele mai bune plaje albaneze, urmând a face o scurtă oprire în Golful Porto Palermo, unde se află castelul Ali Pasha.Vom pleca apoi către Himara, una dintre cele mai renumite destinații turistice de pe Riviera albaneză, renumită pentru plajele lungi de pietriș alb, în contrast cu terasele dealurilor care au culturi de măslini și citrice. Itinerariul zilei va continua spre oraşul antic Butrint unde vom vizita unul dintre cele mai importante situri arheologice de la Marea Mediterană, inclus pe lista Patrimoniului UNESCO. În cursul serii vom ajunge la Saranda, cunoscut în antichitate sub numele de Onchesmus, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Albania, vis a vis de insula grecească Corfu. Oraşul Saranda, menţionat pentru prima dată în anul 1412, botezat cu numele unei biserici purtând hramul celor 40 de Sfinţi Martiri „Agii Sarande, în limba greacă, are o climă excelentă, având 290 de zile cu soare pe an. Saranda este un oraş plin de viaţă, cu baruri, cafenele și restaurante în care veţi putea încerca preparate din fructe de mare, toate situate la câţiva metri de plajă. Cazare la Hotel Brilant 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 21.06.2020: Saranda

Mic dejun. Timp liber pentru activități individuale sau pentru a explora opțional, micul sat Kakome care face parte din districtul Lukjova. Plaja cu același nume este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Albania, iar faptul că este înconjurată de munți îi oferă o frumusețe naturală rară. Pe plajă se află rămășițele unui doc vechi și ale unei mănăstiri. Cazare în Saranda la Hotel Brilant 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 22.06.2020: Saranda – Parcul Naţional Blue Eye – Gjirokaster – Benje – Permet

Mic dejun. Plecare spre Parcul Naţional Blue Eye, un tărâm de basm, cu munţi şi cu 18 izvoare naturale, care au o culoare albastră ca safirul. Traseul zilei va continua spre Gjirokaster, orașul celebrului scriitor albanez Ismail Kadare și al fostului dictator comunist Enver Hodja, considerat unul dintre cele mai bine conservate orașe cu arhitectură otomană din lume. Vom face un tur panoramic al oraşului Gjirokaster, oraș muzeu, prilej cu care vom admira Castelul, considerat a fi cel mai mare castel din Albania, Muzeul Etnografic, situat în casa în care s-a născut fostul dictator comunist Enver Hodja, numeroase clădiri tradiţionale precum Casa Angonati, Casa Babaramo, Casa Skendulaj, Casa Eqrem Cabej sau Casa Kikino. Datorită folosirii intense a pietrei în construcția caselor, care arată ca niște mici cetăți, acesta a fost supranumit Oraşul de Piatră. Ne vom îndrepta apoi către centrul vechi al oraşului, renumit pentru pitoreştile străduţe înguste, pentru a ajunge la vechiul bazar unde se află Moscheea Bazarului, construită în anul 1557. În continuarea zilei ne vom îndrepta către satul Benje, renumit prin izvoarele de apă termală care formează şase piscine naturale în care ne vom putea relaxa şi înota. Spre seară vom ajunge la Permet, oraş situat în sud-estul ţării, pe malul stâng al râului Vjosa, la poalele muntelui Dhembel, fiind menţionat cu acest nume încă din sec. al XV-lea. Considerat cel mai ecologic și mai curat oraș din Albania, supranumit orașul trandafirilor, Permet este renumit pentru bucătăria specifică, vinul tradițional și rachiul local, pe care vă invităm să le degustaţi. Cazare la Hotel Permeti 3* (sau similar 3*).

Ziua 8 / 23.06.2020: Permet – Korca

Mic dejun. Itinerarul zilei ne va purta spre Korca pe un traseu superb la poalele munților din sud, prin Erseke și Pasul Barmash. Sosire în Korca, oraş înconjurat de Munţii Morava, considerat locul de naştere al identităţii literare şi artistice din Albania. Numele oraşului Korca apare menţionat pentru prima dată în registrele istorice din sec. al XV-lea, ca centru comercial şi artizanal, în special pentru confecţionarea covoarelor. În a doua jumătate a sec. al XIX-lea, acesta a devenit cel mai mare centru economic, comercial şi cultural din Albania. Vom face un tur panoramic al oraşului care va include Catedrala, cea mai mare din Albania, Muzeul Educației, situat în clădirea în care a fost deschisă prima școală albaneză în anul 1887, Muzeul Național de Artă Medievală şi Muzeul artei orientale Bratko. Ne vom îndrepta apoi către centrul vechi al oraşului pentru a ne plimba pe străduţele pietruite şi a admira clădirile construite în sec. al XX-lea, urmând a ne relaxa şi asculta celebrele cântece numite „serenate la una din tavernele care servesc celebrul raki. Cazare la Hotel Grand Korca 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 24.06.2020: Korca – Voskopoje – Tirana

Mic dejun. Dimineaţa vom pleca spre Voskopoje, în limba albaneză, sau Moscopole în limba aromână, cel mai mare oraș din Balcani din sec. al XVII-lea. Acest oraş fabulos care avea 70 de biserici, 12.000 de case şi 70.000 de locuitori, era comparabil ca putere economică şi notorietate culturală în sec. al XVIII-lea, cu Veneţia şi Viena. Considerat a doua metropolă după Constantinopol ca autoritate, Moscopole era celebră în Balcani şi în întreaga lume răsăriteană. Aşezarea din sudul-estul Albaniei, al cărei nume se traduce prin „oraşul oierilor, se află pe un platou muntos, la o altitudine de 1.200 m, la sud-vest de Lacul Ohrid şi care în trecut se distingea printr-o prosperitate evidentă şi o spiritualitate aparte, fiind adesea apreciată ca o fortăreaţă a ortodoxismului. Aici a apărut prima tipografie din Balcani şi în anul 1770, primul dicționar al celor 4 limbi balcanice moderne (greacă, albaneză, aromână și bulgară). Dintre cele aprox. 70 de biserici construite în Moscopole, până astăzi nu s-au mai păstrat decât cinci, toate robuste, din piatră, cu arcade bizantine şi picturi în frescă, fiind unele dintre cele mai bune exemple de arhitectură bizantină din Balcani, din perioada sec. al XVIII-lea. Ne vom îndrepta apoi către Tirana unde însoţiţi de ghidul local vom face un tur panoramic al orașului care va include Piaţa Skanderbeg, denumită după statuia eroului popular, Moscheea Et’hem Bei una dintre cele mai vechi clădiri din Tirana, Turnul cu Ceas şi Muzeul Naţional de Istorie. Vom vizita apoi Muzeul denumit „Bunk’Art 2, un memorial al zecilor de mii de victime ale comunismului şi în acelaşi timp, un spaţiu expoziţional folosit ca galerie de artă contemporană. Conceput ca adăpost antiatomic pentru oficialii de vârf ai Ministerului de Interne, marele buncăr ultrasecret, cu numele de cod „Stâlpul, a fost construit între anii 1981-1986, în vederea unui eventual atac nuclear. Cazare la Hotel Vila Alba 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 25.06.2020: Tirana – Viena – Bucureşti

Mic dejun. Dimineața timp liber pentru activități individuale. Transfer la aeroportul din Tirana pentru plecarea spre Viena cu compania Austrian Airlines, zbor OS 0848 (15:05 / 16:40), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul OS 0767 (21:10 / 23:50).


  FORMULAR DE COMANDA

  Nume si prenume:*

  Email:*

  Telefon:*

  Denumire Circuit:*

  Mesaj: