1390 Euro

Rusalii în inima ortodoxiei

SANKT PETERSBURG – MOSCOVA –

INELUL DE AUR

 

Sankt Petersburg – Vyritsa – Veliky Novgorod – Moscova – Murom – Vyksa – Diveevo – Suzdal – Vladimir – Bogoliubovo – Kostroma – Yaroslavl – Rostov – Pereslavl ZalesskyAlexandrov – Serghiev Posad

Vă invităm să petreceţi alături de noi Rusaliile, prilej de a percepe misterul şi magia unei Rusii enigmatice de mult apuse. Vom începe cu Sankt Petersburg, „Capitala Nordului” aşa cum este denumit oraşul fondat de Petru cel Mare pe Neva, unde vom păşi pe urmele istoriei în centrul oraşului care în prezent face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO şi vom admira operele de artă eterne din Ermitaj. În continuare vom explora faimosul Inel de Aur al Rusiei, cu diversitatea comorilor culturale ale fostului imperiu ţarist, cu orăşele antice care păstrează memoria celor mai importante evenimente din istoria Rusiei, cu rol foarte important în formarea Bisericii Ortodoxe, cu monumente istorice şi arhitecturale din sec. XII-XVIII, care reprezintă tezaurul culturii ruse, cu vechile sate ruseşti, adevărate muzee în aer liber, cu catedrale de poveste şi cu vechi biserici în care sunt adăpostite icoane făcatoare de minuni. Vom încheia acest tur inedit admirând comorile ţarilor în timp ce vom descoperi Moscova şi împrejurimile sale şi nu în ultimul rând Kremlin-ul cel încărcat de istorie.

 

Perioada:  31.0508.06.2020

TARIF:  1390 EURO / loc în cameră dublă; Supliment single 350 EURO

(tarif valabil pentru un grup min. de 20 turişti; pt. 15-19 turişti, tariful se majorează cu 130 euro/pers)

HARTA

PROGRAM

Rusalii în inima ortodoxiei SANKT PETERSBURG – MOSCOVA – INELUL DE AUR

Ziua 1 / 31.05.2020: Bucureşti – Moscova – Sankt Petersburg

Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 11:30 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Aeroflot). Plecare cu zborul companiei Aeroflot, SU 2035 (13:20 / 16:25) spre Moscova de unde se va pleca cu zborul SU 26 (18:20 / 19:45) spre Sankt Petersburg, oraş fondat de Petru cel Mare în anul 1703 ca o fereastră către Europa, fiind la acea dată a doua capitală a Imperiului Rus, până în anul 1918. Transfer la Hotel Golden Age 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 01.06.2020: Sankt Petersburg – Vyritsa – Veliky Novgorod – Sankt Petersburg

Mic dejun. Timp liber pentru activități și vizite individuale sau excursie opţională (cu mic dejun la pachet) la Vyritsa şi Veliky Novgorod. La Vyritsa veţi vizita Biserica Sf. Serafim din Vyritsa, a cărei construcţie a început în anul 1913 cu o biserică din lemn închinată Icoanei Maicii Domnului din Kazan pentru comemorarea a 300 de ani de dinastie Romanov. Biserica principală are astăzi două altare: unul închinat icoanei Kazan, iar celălalt Sfântului Nicolae. Biserica de jos era închinată Sf. Serafim al Sarovului, sfânt adorat de Sf. Serafim din Vyritsa, pe care l-a considerat mentorul său. Înzestrat cu puteri divine, Sf. Serafim din Vyritsa a făcut numeroase minuni în timpul vieţii, având darul de a vindeca şi de a prezice viitorul, fiind canonizat în anul 2000 de către Biserica Rusă. Aşa cum la noi în ţară se fac pelerinaje la mormântul lui Arsenie Boca, aşa ajung şi aici pelerinii la mormântul Sf. Serafim din Vyritsa. În continuarea zilei vă veţi îndrepta spre Veliky Novgorod, supranumit Florenţa Rusiei, datorită faptului că niciun alt oraş rus nu a reuşit să păstreze atât de multe monumente vechi de arhitectură. Pe parcurs veţi face o scurtă oprire pentru a fotografia Schitul Perynskiy. În continuarea zilei veţi vizita Mănăstirea Sfântul Gheorghe cunoscută şi sub numele de Mănăstirea Yuriev, situată pe malul stâng al râului Volkhov, în apropierea locului unde acesta se varsă în Lacul Ilmen. Mănăstirea se numără printre cele mai vechi aşezăminte monahale din Rusia, fiind întemeiată în perioada sec. XI-XII. Veţi vizita apoi Muzeul Vitoslavicy, un muzeu în aer liber cu clădiri din lemn, care ilustrează vechile sate ruseşti, după care veţi ajunge în Novgorod unde veţi vizita Kremlin-ul, care adăposteşte cel mai vechi palat folosit în trecut ca sală de întâlnire a arhiepiscopilor şi Catedrala Sf. Sofia cu cele 5 domuri, unul dintre cele mai vechi monumente creştine din toată Rusia, fiind în acelaşi timp cea mai bine conservată biserică din sec. al XI-lea. Veţi face apoi un tur în Curtea Yoroslavskoe, după care veţi vizita Catedrala Sf. Nicolae. Întoarcere la Sankt Petersburg pentru cazare la Hotel Golden Age 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 02.06.2020: Sankt Petersburg – Moscova

Mic dejun. Însoţiţi de ghidul local, vom porni în turul panoramic al oraşului Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime al Rusiei, care va include Bulevardul Al. Nevsky cu celebrele sale poduri, Piaţa Palatului de Iarnă, locul de desfăşurare a unor importante momente din istoria Rusiei, Amiralitatea, Fluviul Neva cu podurile care se ridică noaptea, Catedrala Sf. Isaac (intrare opţională), Crucişătorul Aurora, Piaţa Senatului, emblema oraşului - Fortăreaţa Petru şi Pavel, unde se odihnesc mulţi dintre foştii țari ai Rusiei, care găzduieşte în prezent numeroase muzee care reflectă istoria tumultoasă a oraşului de la fondarea sa până în prezent (intrare inclusă), Monumentul lui Petru cel Mare şi Catedrala Fecioarei din Kazan (intrare opţională). În continuarea zilei vom vizita Muzeul Ermitaj, unul dintre cele mai mari şi mai bogate muzee din lume, cu peste 3 milioane de exponate provenite din toate colţurile lumii. Transfer la aeroport de unde vom pleca cu zborul companiei Aeroflot, SU 25 (19:25 / 20:50) spre Moscova, capitala Rusiei, metropolă situată pe malurile fluviilor Oka şi Volga, care, cu cei aproximativ 8 milioane de locuitori, este în prezent nu numai sediul guvernului rus, ci şi un loc cu multe atracţii de renume mondial. Transfer pentru cazare la Hotel Park Inn by Radisson Sheremetievo Airport 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 03.06.2020: Moscova – Murom – Vyksa

Mic dejun. Plecare spre Murom, unul dintre cele mai pitoreşti orăşele antice din regiunea Vladimir, situat pe malul stâng al râului Oka, împodobit cu multe biserici şi mănăstiri. Murom a câştigat un loc de durată în imaginaţia rusă, fiind lăcaşul celor doi sfinţi: prințul Petru și soția lui Fevronia, unii dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Rusiei. Ajunşi în cetatea medievală Murom, considerat oraşul sfinţilor familişti, vom face un tur panoramic care va include vizitarea Mănăstirilor Bunavestire şi Schimbarea la Faţă, mănăstiri de călugări şi de maici, dedicate celor doi soţi, Sfinţilor Petru şi Fevronia, care se odihnesc în aceeaşi raclă. În cea mai veche mănăstire din Murom, situată pe malul abrupt al Râului Oka, dedicată Schimbării la Faţă a Mântuitorului, vom vedea icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar în Mănăstirea Buna Vestire vom vedea o altă icoană miraculoasă, cea a Sf. Ilie din Murom. Vom putea admira în centrul oraşului Murom turnurile frumos decorate şi bisericile instituţiilor monahale adiacente, precum Mănăstirea Sfânta Treime, pe care o vom vizita. În continuarea zilei ne vom deplasa spre Vyska, unde ne vom caza la Hotel Batashev 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 06.04.2020: Vyksa – Diveevo – Suzdal

Mic dejun. În această zi ne vom îndrepta către una dintre cele mai mari mănăstiri ortodoxe din Rusia, Mănăstirea Diveevo, construită într-o zonă considerată de o mare importanţă spirituală, cunoscută mai ales pentru faptul că aici a vieţuit Sfântul Serafim de Sarov. Vom vizita Catedrala Sfânta Treime, unde se află moaştele Sf. Serafim de Sarov şi Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor bucuriilor făcătoare de minuni, în faţa căreia Sfântul a trecut la Domnul, rugându-se în genunchi. Sf. Serafim de Sarov, cel mai iubit sfânt al Rusiei, cel care a stat o mie de zile şi nopţi în rugăciune pe o piatră, este cel căruia în timpul vieţii i s-a arătat Maica Domnului de 12 ori, care i-a descris Mănăstirea din Diveevo, numind-o „al patrulea lăcaş universal al ei pe pământ (după Iviron, Athos şi Kiev). Puţini ştiu că Sf. Serafim de Sarov este sfântul la care a fost condus Arsenie Boca de către Fecioara Maria pe Muntele Athos (desigur că atunci când s-a întâmplat această minune Sf. Sarov trecuse în lumea cealaltă de aproape 100 de ani). Vom vizita în continuare Catedrala Schimbării la Faţă şi Biserica Kazan, unde se află moaştele Sf. Alexandru, Marta şi Elena. Ne vom îndrepta apoi spre locul numit pustia de aproape, la izvorul tămăduitor al Sf. Serafim de Sarov şi la izvorul Maicii Domnului. Binecuvântaţi şi încărcaţi de energia locului, ne vom îndrepta spre Suzdal, oraş care aparţine Inelului de Aur, zonă care înconjoară Moscova ca o coroană, cunoscută în trecut sub denumirea de Zalesye, care în traducere înseamnă dincolo de păduri, în care s-au dezvoltat marile cetăţi medievale – kremlin-urile. Suzdal-ul, cetatea care datează din anul 1024, este actualmente un orăşel cu aprox. 10.000 locuitori, care, pe o suprafaţă de numai 9 km2, deţine 300 de biserici medievale, unele dintre ele intrate în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cazare la Hotel Sokol 4* (sau similar 4*). Ziua 6 / 05.06.2020: Suzdal – Vladimir – Bogoliubovo – Suzdal Mic dejun. Vom porni în turul panoramic al oraşului Suzdal, numit şi oraşul muzeu, prilej cu care vom vedea Muzeul de Arhitectură din lemn, vom vizita Kremlin-ul, construit în sec. XI-XII şi Mănăstirea Spaso-Efimiev, care păstrează fresce din sec. al XVII-lea. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Vladimir, prima capitală a Rusiei, oraş fondat în anul 1108 de către principele kievean Vladimir Monomach, pe malul râului Kliazma. Vom vizita Catedrala Adormirii Maicii Domnului, prima biserică creştină din Rusia, construită pe locul în care în anul 1000 au fost creştinaţi primii ruşi de către Sf. Țar Vladimir, unde se află moaştele Sf. Andrei Bogoliubov şi unde vom putea vedea câteva fresce pictate de Andrei Rubliov, renumitul pictor de icoane şi Icoana Maicii Domnului din Vladimir, cea mai venerată icoană a poporului rus. Cronicarii timpului comparau această biserică cu templul lui Solomon din Ierusalim pentru că ea poate adăposti aprox. 2.000 de oameni. Vom admira în continuare arhitectura Porţilor de aur din centrul oraşului, precum şi Catedrala Sf. Dimitrie (exterior) cu frumoasele sale faţade sculptate cu diverse scene de vânătoare. Itinerarul zilei va continua spre Bogoliubovo, situat în apropierea Vladimirului, oraş în care s-a păstrat reşedinţa cneazului Andrei Bogoliubski din sec. al XII-lea. Creştinii ortodocşi ruşi cred că Bogolyubovo a fost fondat pe locul în care Andrei Bogolyubovo a avut o viziune miraculoasă cu Theotokos (denumire ce înseamnă „purtătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria). Theotokos-ul i-a apărut într-o viziune ţinând o listă în mâna dreaptă şi poruncindu-i să construiască o biserică şi o mănăstire în acel loc. Prin urmare a fost ridicată biserica Mijlocirii de pe Nerl, care se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1992. Prinţul Andrei Bogolyubovo a apelat la un iconograf pentru a picta o icoană inspirată de apariţia Theotokos-ului. Aceasta icoană poartă denumirea de Icoana Bogolubskaya a Theotokos-ului. Vom vizita Mănăstirea Bogoliubovo, Castelul princiar al lui Andrei şi Biserica Pokrova pe Nerl (dacă condiţiile meteo permit), toate acestea fiind listate în Patrimoniului Mondial UNESCO. Seara vom reveni la Suzdal pentru cazare la Hotel Sokol 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 06.06.2020: Suzdal – Kostroma – Yaroslavl

Mic dejun. Plecare spre Kostroma, leagănul Romanovilor, pentru prima dată înregistrat în cronicile anului 1213. Fiind unul dintre cele mai nordice oraşe în cadrul marelui ducat al Moscovei, Kostroma a servit drept zonă de retragere pentru marii duci atunci când inamicii au asediat Moscova în anii 1382, 1408 şi 1433. Evoluţia spectaculoasă a oraşului în sec. al XVI-lea ar putea fi atribuită stabilirii de legături comerciale cu neguţătorii englezi şi olandezi prin portul Archangel. Boris Godunov a reconstruit manăstirile Ipatiev şi Epiphany din piatră, construcţia celor două lacaşe de cult fiind finalizate înainte ca oraşul să fie martor la evenimentele Timpurilor Tulburi. Vom face un tur panoramic de oraş, care va include Biserica Învierii de pe Râul Debre, Mănăstirea Sf. Anastasia şi vizitarea Mănăstirii Ipatyevsky cu Catedrala Sf. Treime. Ne vom îndrepta apoi spre Yaroslavl, oraş port care se întinde pe mai bine de 20 km pe ambele maluri ale Volgăi, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Oraşul Yaroslavl, fondat în sec. al XI-lea de către Prinţul Yaroslav cel Înţelept este renumit pentru numeroasele biserici care datează din sec. al XVII-lea, fiind un exemplu grăitor al reformei de planificare urbană ordonată de Împărăteasa Ecaterina cea Mare pentru întreaga Rusie în anul 1763. Unele dintre structurile istorice ale oraşului s-au păstrat, însă oraşul a fost remodelat într-un stil neoclasic pe un plan radial urban, în care se simt influenţele Europei de Vest în Imperiul Rusesc. Tur panoramic de oraş care va include Bisericile Posad, Biserica Sf. Ilie Proorocul, aflată în Piaţa Centrală a oraşului, ale cărei fresce constituie un adevărat muzeu de pictură veche rusească, vizitarea Catedralei Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Spaso-Preobrazhensky şi Muzeul Icoanelor. În continuare vom vizita Mănăstirea Tolga, care datează din anul 1354 şi care adăposteşte moaştele Sf. Ignatie Briancianinov (supranumit duhovnicul contemporaneităţii); biserica are două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, despre una dintre ele fiind făcută o menţiune încă din anul 1333. Țarul Ivan cel Groaznic a fost vindecat cu rugăciuni la această icoană în sec. al XVI-lea. Mănăstirea a fost redeschisă în anul 1988, ca prima mănăstire de maici din Rusia. Cazare la Hotel Park Inn 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 07.06.2020: Yaroslavl – Rostov – Pereslavl Zalessky – Alexandrov – Serghiev Posad – Moscova

Mic dejun. Dimineața ne vom deplasa spre Rostov, unul dintre cele mai vechi oraşe din Rusia, menţionat pentru prima dată în anul 862 ca o aşezare importantă. În sec. al XIV-lea, episcopii din Rostov au devenit arhiepiscopi, iar mai târziu, în sec. al XVI-lea, mitropoliţi. Unul dintre mitropoliţi, pe nume Iona Sysoyevich, a stabilit ca principal reper al oraşului Kremlin-ul, care este considerat de mulţi ca fiind una dintre cele mai de seamă zone din afara Moscovei. Devastat de mongoli în sec. XIII – XIV şi de polonezi în anul 1608, Rostov-ul este acum un oraş de dimensiuni medii. Din acest motiv, scaunul metropolitan a fost transferat la Yaroslavl în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea. Din anul 1988 a devenit reşedinţa uneia dintre primele episcopii ruseşti, însă dincolo de valoarea istorică, Rostov-ul e recunoscut şi pentru emailurile sale. Ca urmare, vom vizita Muzeul Emailului şi Kremlin-ul oraşului. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Pereslavl Zalessky, unul dintre cele mai frumoase oraşe vechi din Rusia, unde vom face o scurtă oprire pentru fotografii. Vom pleca apoi către Alexandrov, un orăşel liniștit până în sec. al XVI-lea când a fost vizitat de către Țarul Ivan cel Groaznic, care l-a îndrăgit atât de tare, încât a decis să-şi stabilească aici reşedinţa pentru următorii 17 ani. De aici, din Alexandrov, Țarul a lansat atacurile militare spre câteva orăşele precum Klin, Torzhok, Tver şi tot aici şi-a ucis şi fiul cel mare, pe Prinţul Ivan. În perioada şederii familiei regale în Alexandrov, acesta a devenit un centru al culturii şi artei, unde şi-au desfăşurat activitatea renumiţi arhitecţi, muzicieni şi artişti. În Alexandrov vom vizita Muzeul Alexandrovskaya Sloboda, care cuprinde curtea imperială, camerele palatului şi pivniţele imperiale, precum şi fosta locuinţă a lui Ivan cel Groaznic. Ne vom îndrepta apoi spre Serghiev Posad, numit şi Zagorsk, situat la o distanţă de aprox. 70 km față de Moscova, oraş care a fost principalul centru politic, spiritual şi cultural al Rusiei. În Serghiev Posad vom vizita Lavra Sf. Treimi a Sf. Serghie de Radonej, cel care a aşezat Rusia sub semnul Sfintei Treimi, care este de fapt Kremlin-ul din Serghiev Posad. În cetatea alcătuită din 35 de clădiri se află Catedrala Adormirii Maicii Domnului, construită în perioada anilor 1559-1585 după exemplul bisericii Adormirii Maicii Domnului din Kremlin-ul din Moscova, mormintele lui Boris Godunov şi ale familiei sale, Capela Nadkladeznaia, construită la sfârşitul sec. al XVII-lea, Palatul Țarului, cea mai mare Academie Teologică din Rusia şi reşedinţa Sfântului Patriarh al Rusiei și Catedrala Sf. Treime, cea mai mare mănăstire din Rusia şi cel mai important centru al ortodoxiei ruse încă din sec. al XIV-lea, în jurul căreia a fost construit oraşul. Aceasta a fost decorată în anul 1425 de pictorii Daniil Ciornai şi Andrei Rubliov, cel din urmă pictând şi icoana Sfintei Treimi, celebra icoană a ortodoxiei. Plecare spre Moscova unde ne vom caza la Hotel Novotel Moscow Centre 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 08.06.2020: Moscova – Bucureşti

Mic dejun. Însoţiţi de ghidul local, vom face un tur panoramic al oraşului Moscova care va include: Piaţa Roşie, construită în sec. al XVI-lea de Ivan cel Groaznic, Catedrala Sf. Vasile şi Mănăstirea Novodevicii (intrările nu sunt incluse) cu zidurile sale colorate în roşu şi alb şi cu cele 5 cupolele aurite. Mănăstirea situată în apropierea Moscovei a fost construită de tatăl lui Ivan cel Groaznic, fiind denumită iniţial Catedrala Maicii Domnului din Smolensk, în semn de venerare a Icoanei de la Smolensk, despre care se spune că a fost pictată de însuşi Sfântul Luca. Aceasta s-a transformat rapid într-o mănăstire a fetelor şi femeilor aristocraţiei ruse, care preferau să se călugărească sau erau forţate să facă acest lucru de către taţii lor ca urmare a divorţului sau a morţii bărbaţilor lor. Atât prima soţie, cât şi sora lui Petru cel Mare au fost călugăriţe aici, la Mănăstirea Novodevici. Vom vedea cel mai frumos şi mai romantic loc din Moscova, cu o valoare istorică şi arhitecturală inestimabilă: clopotniţa în stil baroc din sec. al XVII-lea, despre care se spune că este cea mai frumoasă clopotniţă din întreaga Rusie. Vom continua explorarea capitalei ruseşti cu vizitarea Kremlin-ului, celebru complex arhitectonic şi istoric fortificat, situat în inima metropolei, înconjurat de ziduri vechi din cărămidă roşie şi nu mai puţin de 19 turnuri, mărginit de Râul Moscova (la sud), Catedrala Sf. Vasile şi Piaţa Roşie (la est) şi Grădinile Alexandru (la vest), fiind cea mai cunoscută dintre cetăţile ruseşti (numite kremlin), care include 4 palate, 3 catedrale şi un impunător zid de incintă, prevăzut cu 20 de turnuri. Fostă reşedinţă a ţarilor Rusiei şi reşedinţa oficială actuală a preşedintelui Rusiei, Kremlin-ul este un ansamblu arhitectural unic, care a început să fie construit în sec. al XV-lea. Vom admira Piaţa Catedralei – centrul Kremlin-ului, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, principala catedrală a Rusiei şi locul de încoronare a ţarilor Rusiei, un adevărat giuvaer al arhitecturii medievale ruseşti, numită minune datorită turlelor care dau senzaţia că plutesc în aer. Vom putea admira, de asemenea, Catedrala Bunavestire, cu cele 9 cupole aurite şi fosta biserică privată a ţarilor Rusiei, Catedrala Arhanghelului Mihail – locul de înmormântare al ţarilor, faimosul Clopot al lui Ivan cel Mare care datează din sec. al XVI-lea şi Tunul Țar. Transfer la aeroport pentru zborul companiei Aeroflot, SU 2038 (20:55 / 00:15) spre Bucureşti.

Ziua 10 / 09.06.2020: Bucureşti

Sosire la Bucureşti la ora 00:15.


  FORMULAR DE COMANDA

  Nume si prenume:*

  Email:*

  Telefon:*

  Denumire Circuit:*

  Mesaj: